Tr1ckmusic: Прогресът на хип-хоп сцената се определя от развитието на изпълнителите! Експериментирайте смело!

3587
29 Август 2016, 15:52

tr1ckmusic @ Калина Василкова @ hiphoparena.bg


2012
г. --> TR1CKTAPE VOL. 1 + 2 години = 2014 г. --> TR1CKTAPE VOL. 2 + 2 години = 2016 г. На всеки две години от четири насам избухваш с компилация, в която обединяваш доста артисти. От последния tr1cktape изминаха две. Тази година ще ни зарадваш ли с Tr1cktape 3 или ще развалиш строя 2+2+...2?

 

 

Верно съществува такава тенденция и силно се надявам да я запазя, въпреки че не е задължително. Гледам всяка година освен с парчета, продуцирани от мен, да се отчитам с поне една тава музика, било то албум, или микстейп. Силно се надявам до края на годината да излезе следващия ми проект, тъй като тази година все още не съм се разписал.

 

 

Дочух, че все пак планираш ново музикално рап „обединение“, ако така мога да го нарека. А хип-хоп музиката май спешно се нуждае от обединителни звена. Наблюдаваме също, че на бийтмейкърите им се отдава да събират...  Щял си да включиш и рапъри не само от източна България. Издай ни нещо от кухнята на Tr1ck-а?

 


 Обединението на много и различни артисти е в основата на всичките ми проекти. За мен това е начинът нещата да вървят напред. Заедно сме по-силни, слушат ни все повече хора. В хип-хопа винаги е имало вражди, а откакто аз съм в нещата виждам, че такива се пораждат от доста нелепи и дребни неща. В крайна сметка, хората ги интересува музиката, а не кой с кого за какво се е скарал. Мисля, че бийтмейкърите с подобни проекти не само обединяват изпълнителите, но и насочват вниманието на хората към по-важното – музиката.

Не е тайна, че от известно време работя по следващия Tr1cktape. Вече съм събрал доста песни, чакам и още включвания и мисля, че скоро ще му се види краят. Различното този път е, че освен обичайните заподозрени, съм поканил и доста хора, с които до сега не съм имал общи проекти, а също така съм подготвил и няколко колаборации между артисти, които досега не сме чували в обща песен. Мисля, че успях да забъркам интересни проекти, които приятно ще изненадат хората. Ако има една дума, с която да определя Tr1cktape 3, то това е „изненада“.

 

 

2015 г. - HOODINI & TR1CKMUSIC – „Труд и техника“. Работиш ли по подобна албумна колаборация, каквато се получи с Hoodini, с някой друг?

 


 

За момента не работя по подобен проект, но го имам като идея.  Дори скоро с Худинката си говорихме, че би било яко след време да направим втора част на „Труд и техника“, но за момента е само на приказки.  Има няколко човека, с които сме обсъждали темата и мисля, че в бъдеще бихме могли да реализираме подобен албум. Един от тях дори е бийтмейкър, с когото преди няколко месеца започнахме няколко съвместни инструментала. За момента няма да издавам нищо повече.

 

 

TR1CKMUSIC VS. D-GRAPHIX. Коя е по-голямата ти страст – изработването на инструментали или заснемането на видеа?

 

 

И двете са ми на сърце, но от двете първо започнах да се занимавам с музика и там нещата тръгнаха. Видеа започнах да снимам на малко по-късен етап. Като цяло ми е най-сладко да клипирам мои музикални проекти.

 

 

Всъщност под шапката на D-GRAPHIX излизат и други твои творчески проекти, не само видеа... Разкажи ни малко за другите ти дейности?

 


 


Работил съм по най-различни проекти през последните години, но все още не съм се профилирал само в едно нещо. Работата ми е в сферата на 3D анимацията, моушън графиките, архитектурната визуализация, графичния дизайн, видео обработка и ефекти... Имам различни клиенти, които ми възлагат най-различни и интересни задачи, което с времето разширява моите способности. Музикални видеа започнах да снимам, тъй като много исках да мога да визуализирам мои музикални проекти. Скоро изпълнители, с които вече се познавах покрай музиката, започнаха да ме търсят и за клипове. Правил съм и доста обложки за албуми и сингли, както и лога за хора от сферата на бг хип хопа. Яко е, че вече няколко пъти се случва в един проект да успея да приложа не едно от нещата, които умея. Пример за такъв е албумът „Труд и техника“ – един завършен продукт, в който освен музиката, съм заснел и монтирал 3 видеа към песни от него, фотосесия и обложки, печат на дискове и всички останали дреболии. Винаги съм искал да мога да изградя един продукт „от-до“.

 


 Все още не сме те чули да рапираш в проекти, в които си замесен. Но предполагам, че го правиш скришно от нас, докато правиш инструментали... Замислял ли си се да станеш рапър? Ако да – какво те е спряло?

 

 

Не мисля, че ще ме чуете скоро. Смятам, че не там ми е силата. Може и някой ден да ме чуете, знам ли. Иначе, правейки бийтове, лесно в главата ми се завърта чий глас и изпълнение би стояло яко върху даден бийт.

 

 

Нека се върнем малко на tr1cktape-овете. Когато си избереш кои артисти искаш да включиш в твоя компилация и им разпратиш бийтовете, какво следва? Задаваш ли им тема или им даваш свобода в това отношение? Бавят ли те с вокалите? Мисля, че самият процес е интересен, ако може сподели с нас как протича...

 

 

Обикновено не задавам тема на изпълнителите и не се бъркам в текстовете им, както не обичам и те да се бъркат в инструменталите. Мога да си кажа мнението или да предложа нещо да се коригира, но нещата се обсъждат и обикновено се разбираме лесно.

Има случаи, в които темата е определена от самия инструментал, както например беше в песента „Кой те излъга“. Там още докато правих бийта, сглобих припева, като наложих вокали от друга песен, което определи и темата на парчето.  При някои колаборации тя се определя от първия, който запише куплет или припев, след което всеки следващ се води по това. При всеки проект се получава различно.

Случвало се е да чакам доста време за вокали, но почти винаги нещата се случват и резултатът оправдава чакането. В музикално отношение съм търпелив, защото се случва и мен да ме чакат доста време. Важното е накрая да си удържиш на думата. Имало е естествено и случаи, в които не дочаквам някой, било то защото съм си поставил срок или е минало много време и просто няма за кога повече да чакам, но това са единични случаи.

 
 

Предполагам, че като част от нея наблюдаваш и следиш състоянието на хип-хоп музиката. Няма да те питам какво ти е мнението за нея, а какво би посъветвал артистите на тази сцена, с цел тя да прогресира?

 

 

Бих посъветвал артистите да са по-отворени към новите неща. Да не копират и повтарят добре познатото, а да експериментират смело, докато намерят себе си и своя стил. Прогресът на хип-хоп сцената се определя от развитието на изпълнителите, които я изграждат. Тъпчейки на едно място, няма прогрес.

Иначе гледам да следя всичко, което излиза на BG хип-хоп сцената. Смятам, че музиката на доста хора е на много високо ниво. Яко е, че има и голямо стилово разнообразие.

 

 

А допада ли ти новото поколение български бийтмейкъри? Намираш ли достойни конкуренти в тяхно лице?

 

 

Със сигурност сред по-младите бийтмейкъри има доста свежи попадения, които тепърва ще ни радват с яка продукция.

Не мисля, че има защо да търся конкуренция, в който и да било. Аз си гледам моето и се радвам, че хип-хопа върви напред и нагоре и че се появяват все повече бийтмейкъри, които го движат, защото без тях, на изпълнителите би им било доста трудно. Все пак тези хора отделят доста време да се усъвършенстват и да станат добри в това, което правят.

 

 

Какво представлява музиката за теб и има ли нещо, което би те накарало да се оттеглиш от нея?

 

 

За мен музиката винаги е била хоби, такава остава и до ден днешен. Музиката ме разтоварва. Музиката ме запозна с много интересни хора и се превърна в неизменна част от моя живот. В последно време все по-рядко успявам да намеря време да правя музика, но тя си остава част от мен. Винаги намирам свободна минутка да седна и да нахвърлям някоя идея. Не мисля, че лесно ще се намери нещо, което да ме накара да се оттегля. Може би трябва да е нещо, което ще промени изцяло начина ми на живот.

 

 

Догодина имаш годишнина. 10 години откакто се занимаваш с продуциране на музика. Как мислиш да отбележиш празника?

 

 

Не съм мислил да отбелязвам шумно, но не е изключено да заформя и някое събитие. Мислих за някоя компилация с по-успешните ми парчета през годините. Имам и още няколко идеи, но има време да помисля по въпроса...

 

 

Организираш и конкурси, чрез които подаваш ръка на начинаещи рапъри, какъвто е Burn Da Mic. Ще продължаваш ли да го правиш?

  

Мисля да продължа с изданията на конкурса. Смятам, че сцената има нужда от подобни конкурси. Много хора ме питат: Kога ще е следващият такъв, затова мога да отговоря така – мога да пусна следващия конкурс във всеки един момент, но идеята ми винаги е била чрез тези конкурси да се забележат новите и можещите, затова гледам да пускам конкурсите малко след като реализирам голям мой проект, докато още вниманието на хората е съсредоточено върху мен и това, което се случва покрай мен. Така беше с предните 2 BDM, които излязоха малко след Tr1cktape 1 и Tr1cktape 2, както и с конкурса за ремикс на песента „Пералня“, който организирахме малко след пускането на албума „Труд и техника“. Освен всичко друго, за да стане както трябва, един конкурс се явява и доста сериозен ангажимент, който обикновено трае повече от месец. Това са награда, жури, качване на дема ежедневно, поддръжка на платформата, постоянно отговаряне на въпроси на заинтересовани (не че не си пише всичко, но хората предпочитат да питат, отколкото сами да потърсят и прочетат) и накрая – не леката задача - да се преслушат всички дема и да се избере най-подходящото. Не на последно място искам да отбележа, че в тези конкурси винаги съм търсил хора, на които им се работи и които оценяват възможността да участват в нещо такова. Дори и да не те изберем за победител, хората, които слушат, ще те чуят, ако си добър! Въпреки че имаше само двама победители в BDM, няколко от останалите участници през първите 2 издания по-късно бяха поканени и за участие в компилацията „Burn da mic Mixtape“. Така, че Burn Da Mic 3 ще има, и той идва веднага след Tr1cktape 3!

 Коментари
Подреди по
0
Rayann
преди 4 години
None can doubt the vercaity of this article.

HIPHOPARENA.BG ВЪВ FACEBOOK
HIPHOPARENA.BG ВЪВ GOOGLE+