PEZ: Всичко е дигитализирано и хората могат да си закупят всякаква музика! Друг е въпросът - дали са склонни да дадат пари за това

2341
13 Септември 2016, 11:54

PEZ @ КАЛИНА ВАСИЛКОВА @ HIPHOPARENA.BG


 

От колко години Петър Неделчев твори под артистичния псевдоним PEZ?

 

Близо 14-15 години вече.

 

Как дойде идеята за този псевдоним. Какво означава PEZ всъщност?

 

PEZ идва от тага, който използвах в годините, когато правих графити. След това се започна с правенето на рап музика и така си остана. Кратко и лесно за произнасяне...

 

А как започна всичко – как страстта ти към продуцирането на музика се материализира и ето те днес – един от най-популярните ни бийтмейкъри...?

 

Всичко започна през 2002 година, когато аз и още двама агенти сформирахме хип-хоп група в гр. Стара Загора, която се казваше AKARJA. В началото правихме рап върху инструментали от нета. Впоследствие започнах да цъкам разни програми за правене на музика и започнахме да пеем върху моя музика. През годините съм експериментирал с много различни стилове, но все още има какво да науча.

 

Впечатление прави, че правиш бийтове от old school до най-съвременното хип-хоп звучене. Къде те тегли повече и къде чувстваш, че имаш по –голяма сила – към старото или новото?

 

Всичко е до настроение. Има дни, в които си правя само класически хип-хоп, а има и дни, в които си правя само бенгъри. Главно се вдъхновявам от заобикалящата ме среда.

 

Ти си от малкото артисти, част от хип-хоп музиката у нас, които support-ват безусловно почти всичко, което излиза като муз. продукция на „пазара“... Независимо дали имаш или нямаш участие в някой проект, винаги споделяш линк в твоя профил във Фейсбук... Каква е личната ти мотивация да го правиш и не смяташ ли, че трябва повече артисти да подкрепят колегите си, да изключат фалшивото си его, в името на общото благо?

 

Споделям всякакви неща, които малко или много са ме докоснали. Независимо дали познавам артиста, защото нищо не ми коства да отделя минутка, за да споделя дадено парче. Споделяйте и разпространявайте - така музиката достига до повече хора.

 

2015 година беше много силна за теб. Много изпълнители записаха върху твои бийтове и тези проекти се превърнаха в доста успешни. Лесно ли се сработваш с различните рапъри? Имат ли си особености, които спъват гладкостта на съвместния ви работен процес?

 

Работя с много хора - това е факт. Има различни характери, но винаги гледам и двете страни да са доволни от крайният продукт. В крайна сметка го правим за развитието на BG рапа.

 

Имаш ли любим проект от вече издадените такива, чиято музика ти си композирал?

 

Имам симпатии към някои проекти. Албумът, който направихме с Минко (Folkcore) изцяло с фолклорни елементи. Албумът с T.H.A.(Бучката), в който взеха участие артисти от цяла България. От скоро си имаме и студио - Dream Stars Records, в което работим по много и различни проекти с Живко Андрейчев (Kupidon). И не на последно място - албумите с моите хора UGLY от София.

 

Намираш ли нещо възмутително в сегашното състояние на родния музикален пазар?

 

Всичко вече е дигитализирано и хората спокойно могат да си закупят всякаква музика. Вече друг е въпросът - дали са склонни да дадат пари за това.

 

А можеш ли да дадеш съвети или решения, които биха могли да въздействат благоприятно на развитието на хип-хоп музиката у нас?

 

Не мисля, че аз съм човекът,  който може да дава съвети за това. Аз просто помагам с каквото и когато мога.

 

С какво се занимава PEZ извън музиката? Какви са неговите хобита?

 

Извън музиката PEZ е грижовен съпруг и домакин. Обичам да готвя най-различни неща. Моите приятели знаят за какво става въпрос :) Когато нямаме работа покрай студиото, обичам да обикалям България с жена си.

 

Какво пожелаваш на читателите на hiphoparena и на твоите колеги?

 

Бъдете позитивни и не прекланяйте глави пред никого!
 

 Коментари
Подреди по

HIPHOPARENA.BG ВЪВ FACEBOOK
HIPHOPARENA.BG ВЪВ GOOGLE+