Pavell & Venci Venc: Колаборациите, които сме подготвили за 2018-a, ще бъдат неочаквани и изненадващи за всички!

3547
10 Юни 2018, 18:00

Изпълнителите на „Virginia Records“ Pavell & Venci Venc’ са поредните събеседници, на които HiphopArena.bg се спря. 

 

Благодарим за откровените отговори на Павел Николов и Венцислав Чанов, както и за интересните истории, които те споделиха пред нас, може би за първи път публично! Открехваме една друга светлина от техните артистични образи, а под този ъгъл определено не сте ги засичали дори в различните телевизионните продукции, през които двамата са минали през годините.

 

Всеизвестен факт е, че преди да се обединят като дуо, момчетата стартираха музикалните си кариери именно като рап изпълнители/продуценти. Ако трябва да определим в момента в кой музикален стил са хвърлили котва, ще ни е доста трудно, тъй като не е само един. Дуетните партньори признават, че могат да си позволят да експериментират смело с всяко едно звучене, което им допада. Не одобряват отблъскващ смисъл, който в последно време се придаде на "рап"-а: да служи като инструмент, който да разделя, разграничава, да не кажем дискриминира, едни артисти и музикални общности от други. Музиката е богатство с необятни измерения и всеки я възприема и оценява по различен начин. Може би трябва да спрем да я обременваме с измислени критерии и дефиниции, а да започнем да отсищаме това, което ни харесва от онова, което не ни е по вкуса. И не е нужно да "плюем" и съдим, когато нещо не ни допада - все пак на първо място сме човешки същества, а не ходещи професии... 


Въпреки това засегнахме неколкократно #РАП топика в дискусията, тъй като до момента, макар че сме широкоскроена медия откъм гост-изпълнители, винаги сме се стараели да се придържаме към тематичното ограничение, което домейнът на сайта е налагал.

 

От разговора ни по-надолу ще стане ясно на кои рап ветерани Павел и Венци са се кефили най-много в миналото, както и кои са сегашните им фаворити от родната и световната сцена. И други такива подробности ви чакат в следващите редове.
 

- С „Кифли, батки, кеш“ сякаш направихте обратен завой от попа към рапа. Липсваше ли ви това звучене?

 

Pavell: Истината е, че не го чувстваме като обратен завой, понеже нещата, които създаваме, разтеглени във времето, са доста балансирани… Имам предвид жанровете поп, рап, ако въобще такова разделение е възможно да се прави. Процесът на създаването им е органичен, а издаването им е било стратегически обмислено. Ако усетим, че нещо ни липсва, го създаваме в студиото. Смятаме, че сме достатъчно узрели и че моментът е правилен да пуснем парче като „Кифли, Батки, Кеш“, без това да е career breaker.

Venci Venc’: Винаги сме се стремили да бягаме от етикетите. Ние сме слово и музика. Не сме като конете с капаци, наричащи се „рапъри“, на които някой някога им е казал, ЧЕ Е ГЕНГСТА И ЩЕ ГОТИНО ДА СЕ НАРИЧАТ ТАКА. Щото нали стадото е стадо, за да е заедно в решенията, понеже мозъкът е колективен. В този аспект може би ще сложа сол в раната, но съм забелязал, че хората, които много се бият в гърдите, че са някакви, винаги са обратното на това, което твърдят, че са. Относно „КБК“ - там просто назря моментът да се обърнем към въпросните псевдо-образи. Ние сме огледало на обществото - имаме дълг да възпяваме това, което не харесваме, наравно с онова, което ни вдъхновява.

 

- Коя е МАГИ? Позната ли е на меломаните и как стана така, че да я поканите във ваше парче?

 

Pavell: Маги е позната на един тесен кръг от хора, no въпреки това за широката публика мислим, че с „КБК“ сложи името си на картата! Реално ние я открихме супер случайно, когато приятел на Венци му прати линк от YouTube как Маги пътува в колата си, пуснала си е някакъв beat и нарежда кифлите, батките и кой ли още не. Всъщност тя не спестява нищо на никого. Това момиче е брутално! Маги е човек, който не крие истината и я казва такава, каквато я вижда. Ние бяхме толкова впечатлени от нейното клипче, че веднага се свързахме с нея и я поканихме в студиото, където „роднинската връзка“ между нея и Венци се прояви веднага, тъй като и двамата са Чанови. Маги е голяма душа.

Venci Venc’: Маги е моята братовчедка по фамилия. Случайно открита, чрез силната й лирика. Душа-човек, който никога не си мълчи за важните житейски казуси.  

 


- Съдейки по гледанията, които са по-малко от тези на другите ви парчета, явно феновете ви по-харесват поп интерпретациите. Какво всъщност ви се прави на вас в музикална насока?

 

Pavell: Не съм сигурен дали хората си дават сметка, че поп, рап, рок, хаус, дъбстеп, едм и всяко друго звучене за нас е просто различен начин да изразиш емоциите си, а емоциите ни са различни. Днес, като се събудиш, може би ще си ядосан, защото нещо те е ядосало снощи и си заспал с мисълта за него и като се събудиш, не можеш да спреш да мислиш за него. Може и утре да си ядосан, но не може да си ядосан цял живот. По същия начин не можеш да си отчаян цял живот, не можеш и да си мотивиран цял живот, не можеш да си весел и усмихнат през цялото време, това просто не е реално. Както отговорих на първия въпрос - просто вече се почувствахме достатъчно зрели, за да си позволим лукса да не ни вълнуват гледанията. Да, по-малко са при това парче, но са достатъчно и все още вярваме, че е стигнало до когото трябва. Въпросът е дали са си ги пуснали и 2-ри, и 3-ти, и 4-ти път, защото хора, които са го направили, заслужават тази музика да вижда бял свят! Това са хора, които са ни помогнали и са ни издигнали, и някак си ги чувстваме част от „армията“ си. Дори и само заради тях, а и заради самите нас е готино да пускаме такива парчета без много-много да го мислим и да ни пука за гледанията.

Venci Venc’:  Правим, каквото ни се прави. Пишем за това, което ни вдъхновява. Феновете са показател за резултати. Невинаги целим количествени такива. Търсим качество и стойност на проекта. Има болезнени теми, които са трудни за преглъщане, особено ако припознаеш себе си в описан в песента стереотипен образ.
 

- По какво се ръководите, когато създавате и издавате музикални проекти – да угодите на вашите музикални потребности или да угодите на желанията и очакванията на феновете към Вас?

 

Pavell: Имаме доста егоцентрична мотивация и тя е да угодим на себе си - това е за създаването на музиката. Но при издаването ѝ с продуцентите ни се съобразяваме с много други фактори и така избираме кой проект да пуснем - кой звучи най-широко, кой би стигнал до най-много хора, кой би им дал най-много, в кой най-лесно биха се припознали и биха почувствали като своя история. Понеже най-великата функция на музиката е да се припознаваш в нея и да свързва хора, които нямат нищо общо един с друг. От тази гледна точка мисля, че е баланс между двете. Угаждаме на себе си, но мислим и за публиката! 

 

- Много ви „хранят“ рапърите, които не биха преминали от рап към поп или друго звучене. Възприемате ли критиките им и какво мислите като цяло по въпроса с обръщенията им към Вас?

 

Venci Venc’: Кучетата лаят, а керванът си върви. Гроздето е кисело за лисицата, когато не може да го стигне. Симпъл ЕС ФАК!

Pavell: Като цяло се опитваме да сме широко скроени. Аз лично смятам, че има място за всеки под слънцето. Щом си тръгнал да изразяваш себе си, щом си започнал да правиш нещото, каквото и да е то, и има дори един човек, който те слуша, освен роднините, значи има причина ти да си тук и да правиш това, което правиш. Ако това, което правиш, въобще не ми допада, ама грам, то тогава аз просто няма да го слушам. Няма да тръгна да те „нареждам“. Най-малко бих ти дал онази енергия, която ти е най-нужна, за да продължиш да го правиш! Така, че за тези, които ние не харесваме - игнор, за тези, които не ни харесват нас - СЕ-ТАА-БРАТ-ТОЧКА-КОМ! 

 

- Никола ми е разказвал, че всъщност вие слушате доста от тях. Бихте ли издали имена от гилдията, на които се кефите?

 

Pavell: Доста - НЕ! Със сигурност съм придирчив към българската музика, но има имена, които са на светлинни години пред всички останали. Последното и най-свежо име, за което мога да се сетя, е Боро. Явката, който от момента на появяването си не е имал празнословие. Екс-а, Николай, човекът, с който стартирахме по едно и също време кариерите си, ако изобщо можем да ги наречем кариери по онова време. Има много талантливи изпълнители, но са малко готовите да избачкат необходимото, за да направят продукт, който да е наистина на ниво.

Venci Venc’: В България има много талантливи лирици. Те си знаят кои са! Винаги се кефим, когато някой колега създаде качествен проект.

 

- В своята книга Криско споделя, че „Герои“ е една от най-стойностните песни, които е правил и споделя доста суперлативи за вас. Какво може да ни разкажете за парчето?

 

Venci Venc’: Можем да кажем, че всеки един успешен човек има лице, което не всеки един неуспешен може да осмисли или забележи. Кристиян е супер успешен артист и се радвам на всеки негов успех.

Pavell: Крисчън си го е казал доста добре. Това си е наистина едно стойностно парче. Искахме да направим нещо, което да остане. Знаехме, че колаборацията ни ще привлече вниманието на хората и искахме това внимание да бъде оправдано и насочено към нещо, което си струва. 

- Как всъщност се стигна до този проект? С какво ви впечатли пък той от своя страна?

 

Pavell: За първи път ни се отдаде възможност да работим заедно с Кристиян по „Знаеш ли кой видях" заедно с Ангел и Моисей и Декстър, но тогава като че ли не се докоснахме до истинските му възможности и един до друг като автори. Цялото нещо се случи малко по-дистанционно, малко по-набързо, докато сега, за „Герои“, нещата си се случиха по класическия начин. Среща в студиото, започване на парчето от нулата. Това тонче кефи ли те? - Не! А това тонче кефи ли те? - Да! Оставяме го! Този snare? - Не! А този? - Да и т.н. и т.н.,  докато не се случи целият проект. Идеята за колаборацията дойде по време на едно от турнетата, на които сме заедно с него всяко лято през последните 5 години. 

Venci Venc’: Острият ум е нещо, което припознаваме, като огледало в него... Затова използвахме възможността чрез посланието да събудим героя в сърцето на всеки. 

 

- Умишлено ли правите колаборации най-вече с ваши колеги, които също са част от лейбъла „Вирджиния Рекърдс“? Подготвили ли сте ни някоя изненадваща, с ваш колега, с когото не очакваме да видим съвместно парче?

 

Venci Venc: Ние търсим потенциала в артиста. Ако го притежава - бачкаме с него. Но това е въпрос и на вкус. Музиката е естетика...Всеки има демократичното право да тълкува по свой начин понятието „красиво“.

Pavell: Стараем се да правим музика с хора, които са ни приятни, които ни вдъхновяват и с които можем да завържем приятелски отношения. Затова няма как да правим парчета и колаборации само заради самата колаборация. Мога да обещая на всички, че тези, които сме подготвили до края на годината, ще са възможно най-изненадващите!

 

- Как се зарибихте по рап музиката, тъй като започнахте музикалното си развитие именно с нея?

 

Pavell: Тук историята трябва да започне от това как изобщо се зарибих по музиката. Израснал съм в такова семейство, и майка ми, и баща ми са меломани. Слушаше се музика по цял ден. Колекцията от дискове на баща ми беше доста, доста завидна. Пътувал е често из Европа и е събирал плочи и музика, която в България не е била достъпна по онова време. Първото ми музикално увлечение бяха Queen. Princess of the Universe, саундтрака към филма „Шотландски боец“. Беше първото парче, което ме накара да викам с все още нечленоразделна реч - пак, и пак, и пак, и пак. Queen си продължиха да звучат в най-ранното ми детство, но вече заедно със Scorpions, Purple и кой ли още не. Но после се появиха Offspring, след тях Limp Bizkit и малко след тях, точно бях започнал да слушам Rammstein и нещата отиваха към hardcore положение, се появи Eminem! 

Venci Venc’: Three 6 Mafia!

 

- Кои бяха вашите идоли навремето?

 

Venci Venc’: Спенс, Снайпер Рекърдс...началото на втората вълна

Pavell: След Eminem просто започнах да се интересувам от кого се е вдъхновил той. Най-силно влияние в онези години ми оказа 2Pac, но после попаднах на Rakim, на Nas, сега вече на късни години преслушах всичко на N.W.A с образователна цел, а то се оказа просто брутално. Младото поколение, което изпуска тези неща и не се е докоснало до тях, е загубило. Имената са много... 

 

- Следите ли какво се случва на българската музикална сцена и какви са впечатленията ви?

 

Pavell:  Старая се да бъда добре осведомен за случващото се на българската сцена и нямам търпение да се появи следващият 16-годишен гений, който да ни пръсне всичките и да ни накара да изглеждаме смешни.

 

- Кои са вашите музикални идоли в световен мащаб в момента?

 

Venci Venc’: Идоли не. Примери за успех - да. Да живее Juicy J!

Pavell: Нямам музикални идоли, дори и в световен мащаб. Преди ги издигах на пиедестал. Мислех си, че те не са хора, а че са едва ли не от някаква друга раса. Сега знам, че и те ходят до тоалетна, имат проблеми, плачат вкъщи, крещят си един на друг с приятелките си, развеждат се, пак се женят. Единственото различно е, че турнетата им са по-дълги, по 2 години, концертите им са пред повече хора, пред няколко стотици хиляди, банковите им сметки са в милиони. Мащабите като цяло са различни и въпреки това идоли някак си нямам. Това, което ми остана идеализирано, са образи от миналото. Настоящето обаче е друг въпрос - има изпълнители, които ми харесват стилово, но не ми харесва абсолютно всичко, което правят. Не мога да се сетя за артист, на когото харесвам всяка една песен, но ако трябва да изброявам, имената са следните - G-Eazy, Logic, Ty Dolla Sign, Kid Ink, Wiz Khalifa, Bad Bunny, MGK, Pharrell, Kendrick, J Cole, Post Malone и поне още толкова!

 

- Правите ли фрийстайли и добри ли сте в това?

 

Pavell: Правя фрийстаили с цел единствено да разсмея всички около себе си и почти всеки път успявам, но понякога е толкова зле, че никой не се смее и всички мълчат смутени като „какво за Бога се случи“…Това е на Венци частта!

Venci Venc’: Преди счупвах на батъли. Вече мозъкът ми еволюира в обмисляне на перфектния ред, с който мога да кажа минимум 3 неща. За сметка на това старият, първосигнален маниер на изказване избледня. Все още се раждат пориви, на които се радват близките ми, това е и средство за създаване на теми и канта в студиото, но за външната аудитория е по-скоро моя надживяна тийнейджърска его битка със себе си, която отдавна съм спечелил.

 

- Начертали ли сте плана за действие за 2018? Какво да очакват феновете от вас?

 

Venci Venc’: Очаквайте неочакваното. Планът е в действие.

 

- Ако има нещо да добавите, което не споменахме до този момент?

 

Pavell: Просто мога да поканя всеки, който изпита някакво вътрешно желание, да си пусне „Срещу Мен“ или пък „Havana“!

Venci Venc’: Добавям само, че е хубаво да бъдем истински и да се стремим към образа на дуалистичната истина с две страни. Истински хора малко, Фейк профили - зад всеки ъгъл.Автор  (текст и въпроси): КАЛИНА ВАСИЛКОВА @ HIPHOPARENA.BG
Интервюто е реализирано със съдействието на НИКОЛА ПАЙТАКОВ @ BLING CLUB и екипът на Virginia Records


Свързани новини
Рапърски Истории 0 4
Pavel & Venci Venc се разписаха с интервю за HiphopArena.bg! (Въведение и предварителни инструкции)
04 Юни 2018, 21:03
снимка: Вирджиния РекърдсБорислав Йосифов. Изпълнителите на „Virginia Records“ Pavell & Venci Venc’ са поредните събеседници, които HiphopArena.bg представя на Вашето внимание. Който следи работата ни, знае, че въпросите, които сме задали на момчетата,..

Коментари
Подреди по

HIPHOPARENA.BG ВЪВ FACEBOOK
HIPHOPARENA.BG ВЪВ GOOGLE+