NDOE! People vs Zebra! Броени дни до новия взрив!

5723
27 Юли 2016, 11:00

Ndoe - легендо - ma frendo! Няма нужда от представяне. Който не го знае - пишем му двойка и неизвинени отсъствия от часовете по хип-хоп история! Без излишни думи - директно ви подпукваме с ексклузивно интервю.... с NDOE!

 

 


- Ти направи някакво движение с песента си „ZEBRA” - хаштагове,  животни, аксесоари, хора танцуват, клубове и т.н. Ти имаш хиляди песни, тази ли е най-значимата за теб в твоята „рап кариера”? 

 

 

- Не, естествено, имам всякакви песни на всякакви теми и бийтове – денсхол, д‘н‘б, грайм, хип-хоп, трап даже. На тази определено се кефя доста – бийтът е ямайски, уредих го от любим бийтмейкър (Dave Kelly), чийто бийтове съм забелязал още през 2000 г. и той бая се зарадва на моята версия.

 

Но за мен ZEBRA се оказа нещо много важно – показах, че няма да обслужвам групи хора по никакъв повод, били те мухлясали бг-ъндъри или най-обикновени хейтъри, които се мислят за критерий. Развивам се накъдето си искам.

 

 

- Аз те познавам от 15 години и винаги ми е правило впечатление, че си човек с отворено съзнание и към музиката, и към хората. Защо направи това видео „The People vs ZEBRA”, защо им отделяш време? И дразниш ли им се чак толкова много наистина?

 

 

- Направих го, защото искам. Не се дразня хич, просто разчиствам тъпаците. Има една яка българска поговорка – „На зло куче – зъл прът“. Доста неща им спестих на хейтърите, ако трябва да съм честен.

 

 

- При Милен Цветков каза, че това е пиеса. Според теб повечето хора я разбраха или обратното?

 

 

- Това е доста семпла песен върху риддим, така че няма много за схващане. Една идея, казана с прости думи, което и исках. Повечето хора я разбраха и доста се кефят. Гърми, където и да я пусна.

 

 

- Според мен тези, които не са я  разбрали, не осъзнават, че тези „кавъри” ти успяваш да ги прекараш през призмата на Бг Хип-Хопа и пак да „звучат”... и то мега изпипано! За напред мислиш пак да правиш „кавъри”?

 


 

- Да – следващият ми проект излиза много скоро и е кавър на BIBI SONG на Young BB Young и NDOE – жесток трак с бийт от най-добрия, с когото бачкам - Stefosnikat Ot Nos.

Решихме, че щом нямам куплет в общата песен, ще направя отделно сам на този гениален бийт. Това с реденето на чужди бийтове е супер яко, не знам що в България се пънат със смешните си инструментали – много малко хора пипат както трябва тука, не повече от петима.

 

 

- Въпреки че няма повече да правиш олдскуул, сега нека те върна малко назад. Знаеш, присъствал съм на стотици концерти на DRS+. След албума на DRS и след този на Нокаут направихте вълна, която ви следваше неотлъчно навсякъде, лайвовете бяха зверски! Какво точно означава за теб този много силен период? Или сподели някоя случка която винаги ти изплува от тогава?

 

 

- Това е сбъдната мечта, магия. Аз съм щастлив, че съм бил част от това, много уважение и любов за Ванките и Митака. Пяли сме много за кеф, за без пари, за културата. Смешната случка е, че българският рап-фен е просто един неблагодарен егоист. Продължавам да правя това, в което вярвам, както винаги.

 

 

- Тогава като че ли се правеше повече за хип-хоп културата в чистия й вид. Вие буквално я бутахте! Изпитваш ли носталгия по този период, искаш ли пак с тези момци да избухнете стабилно или по-скоро се ориентираш към соло-проектите си?

 

 

- За добро или зло, за мен това е минало, никога няма да е същото. А няма и нужда.

 

 

- Абе, Митака как е ?

 

 

- Добре е, пием бири често и нищим рапа.

 

 

- Смотан МС + Шаманез е най-изхаканият ти проект и изобщо в Хип-Хопа в България. Не можех да повярвам колко му се кефим всички. Мислиш ли, че подобен „алтернативен проект” може да се повтори или този остава „форевър“?

 

 

- „Дефлорация” е завинаги и това е ясно, но чакам нови емсита, които има какво да кажат по темите, засегнати там.

 

 

- На кои БГ рапъри симпатизараш в момента? Бибияните, с които колаборираш успешно са ясни, кажи други?

 

 

- За радост на почти никого не симпатизирам. В ъндъграунда темите са изтъркани до край, римите се повтарят, бийтовете са архаични, няма кой знае какви изненади във ритъма на речта, поднасяне и умение. Мисля, че не могат да надскочат DRS+, и с това сбъркано мислене тази скука ще продължи дълго.

 


 


- И ти имаш песен с чуждестранно МС  и то още преди много години. Говорим за песента с Promoe от шведските Loop Troop. Ако сега ти падне възможността, с кой от Големите искаш да колаборираш ?

 

 

- Travi$ Scott и Tory Lanez – това са хората, които променят играта в реално време.

 

 

- Какво си искал винаги да бъдеш попитан на интервю?

 

 

- Нищо, смисъл от интервюта не виждам особено.

 

 

- И последен въпрос – освен рапър ти си много неща, едно време ако не се лъжа беше учител по рисуване, райтър „Арт-директор”... в рекламния бизнес си, на корицата на Форбс си. Обещаваш ли ми да ми дадеш пак интервю, за да те разпитам и за другите ти амплоата?

 

 

- Ако на някого му е интересно – ОК. Корицата на Форбс беше майтап.

 

 

- И, брат, вече наистина последно – пожелай нещо на читателите на hiphoparena.bg и им кажи КЪДЕ могат да гледат на Живо Ndoe и да слушат ZEBRA това лято?

 

 

- Здраве желаем! Смятам, че всеки уважаващ себе си DJ трябва да има ZEBRA + BIBI SONG в микса. А аз ще хайпвам с яки хора на турнето HIP HOP HISTORY REPEATING – от 3 до 10 август по морето, за друго да следят Фейсбук.

 

 

- МНОГО БЛАГОДАРЯ! За мен беше чест!

 

 

- Не се прави, знаем се отдавна.

 

 

 

АПОСТОЛ ЧАКЪРОВКоментари
Подреди по
0
Nexuz
преди 4 години
"Явно вече е на мода да си без пол хероина кара рапъри да правят денсхол" Имера
-1
2s32x9
преди 4 години
"показах, че няма да обслужвам групи хора по никакъв повод, били те мухлясали бг-ъндъри или най-обикновени хейтъри, които се мислят за критерий. Развивам се накъдето си искам." ей тва е.. да сринеш самочувствието на тея от ъндъра

HIPHOPARENA.BG ВЪВ FACEBOOK
HIPHOPARENA.BG ВЪВ GOOGLE+