Madmatic: Мислете с главите си и живейте с принципите, на които са Ви научили родителите, а не с цитати от текстовете на любимите си рапъри!

6544
02 Август 2016, 12:31

Интервю с Madmatic. Многословно интро този път няма да има, защото изречението: „Това ми е най-сполучливото интервю до този момент!“, ще засенчи каквото и да кажа. И естествено – най-читавият ми обществен разговор с музикант нямаше да бъде факт без съдействието на Madmatic, на който не му костваше голямо усилие да бъде на 100%... (съжалявам, че ще използвам клише, което дори вече ненавиждам, но не се сещам за по-добре пасваща дума) ИСТИНСКИ.

 

Преди време Боро Първи беше организирал събитие в Studio 21 „Тълкувай рими с Боро“, мисля, че така се казваше. Идеята още тогава ми допадна, тъй като артист не беше правил подобно нещо. Ще взаимствам леко и хайде сега да тълкуваме (онлайн) римите на Madmatic със самия Madmatic. Закачила съм се за конкретни редове от One Shot-a ти „1-2 неща“.

 
„Рапъри воюват, аз се смея и им викам: YOLO (you only live once)“. Наистина в момента наблюдаваме „рапърски конфликт“, както Qvkata беше казал пък в неговия One Shot „Пожарогасител“. Даже конфликтИ, в множествено число... Заявяваш позицията си в твоя трак, но ми е интересно да разкажеш по-подробно: Какво е мнението ти за тази конфронтация в гилдията? Необходима ли е изобщо, какви ще са последиците?

 

 

Не знам дали наистина позицията ми става ясна тук. За мен е просто смешно. Дисват се, тънко се тропат в песните си. Защо? Всичко е реклама, според мен. А хората вместо да поемат стойностна музика, те се хранят с интриги. И вместо ние, като изпълнители, да обединяваме хората, ние ги караме да заемат нечия страна. Тъпо е. Няма смисъл от това. Най-малкото е, че занимаваш слушателите си с проблеми, които могат да се разрешат тихомълком, без тяхната намеса.

 

 

„Търсиш послание в музиката, а си като в безсъзнание в музиката“ – кои типажи визираш тук? За фенове или изпълнители става дума?

 

 

Тук става дума за феновете. В коментарите на 99% от песните, независимо комерсиални или ъндърграунд, някой започва да развива теории как това не било истинската музика; нямало послание в лириките; това не било наред, онова не било наред. Все от нещо са недоволни. А реално, колко от тези хора могат да направят нещо толкова добро или по-добро? Питам.

 

 

„Тука няма завист, на ви чест. Всичките сте my bitches“ – самоуверен както винаги, какъвто е хубаво да бъде един артист. А какво имаш предвид?

 

 

Тук избива рапърският ми характер :D Отправено е към колегите. С най-голямо уважение. Ставаме свидетели на всякакви "дисове", интриги между изпълнители. Защо? Според мен в повечето случаи е от завист... или просто са тъпи :D Но да се придържаме към първото. Аз лично си гледам в собствената купа и не ме интересува кой какво прави, колко пари взима, колко албума е издал и с кого е работил. И много от колегите все правят четки. Моля Ви, недейте. „Ей, братлеее, т‘ва е супер яко. Много ме кефи бийта ти. Много яки рими...". И имам чувството, че го правят само и само за да провокират същата реакция в мен за тяхно парче. Но такава реакция рядко има. Ето, на ви чест - всичките сте... и т.н. Да не говорим, че почти всичко, което излиза от Варна, и не само, минава по един или друг начин през мен. Проверете.

 

 

„За общото благо – правя се на учтив, но половината нови песни взаимстват от „#ДоСкив“. Фактът, че намираме сходства и влияние върху чуждото творчество от #ДоСкив комплимент ли е за вас с Боро или ви дразни, че въпросните плагиати се възползват от новаторските ви музикални похвати и идеи?

 

 

Комплимент е. Радвам се, че успявам да въздействам по този начин на хората. Но от музикална гледна точка - аз не мога да ги взема на сериозно, защото те понтират, не са измислили нищо оригинално. Дразни ме, че млади и можещи момчета не са креативни и не измислят оригинални неща, а от друга страна претендират, че са някакви творци и изпълнители и не знам си колко стотин човека ги слушат. Мисля им доброто просто :) Да се взимат в ръце и да се стягат!

 

 

„Знам тайни, с които да приключа кариери" - а тук каква е играта?

 

               

Играта е, че когато си в музикалната среда, щеш-не щеш имаш допир до други хора от нея. И представите ти за един човек се променят след като видиш какви дивотии прави зад кулисите. Говоря не само за хора от Хип-Хоп "сцената". Изобщо - хора в шоубизнеса. Изпълнители, промоутъри, диджеи, Лейбъли-млейбъли, Охрани, мениджъри на клубове, телевизии и всякакви медии... Виждаш наркоманията, пиянските истории, интригите, които плетат помежду си. Много слухове, които звучат като абсурдни, са факти! Но не мога да кажа повече по въпроса.

 

 

Приключваме с цитатите. „Династия Юс – Mad-а император“, албум „Голям Юс“ (с Боро Първи и Явката DLG). „Юс“ идва от старославянски. С каква цел вие използвате „Юс“? С какво значение? Има ли конкретна символика? Въобще – каква е вашата интерпретация?

 

 


Цялата работа с Големия Юс тръгна на шега. Аз, Явката и Боро имахме общ чат във Фейсбук, в който си пишехме какви ли не работи. Там един ден стана на въпрос за тази вече изчезнала от азбуката ни буква. Коментирахме колко яко звучи "Голям Юс" и, че самата буква е гъзарска. Решихме тримата да се кръстим "Голям Юс" и да издадем няколко песни под това общо наименование. Дори когато споделихме за пръв път Том I, не писахме, че това сме ние. Но хората се закачиха.

За другите двама не знам какво означава Голям Юс. За мен лично се превърна в нещо повече от няколко песни, които съм направил с приятелите си. За мен се превърна в култ. Смятам в близкото бъдеще да започна да правя дрехи и бутикови аксесоари под този бранд. Стартираме с тениски, и след това ще има и други яки неща. Но няма да издавам много! Ще бъдат лесно достъпни за всички, които искат да имат по нещо от Ѫ.

 

 

С албумите „Човекът който се смее“ I и II с Явката DLG направихте тотален фурор. III-ката задава ли се?

 


 


Наистина изклахме всичко живо. Казвам го без да скромнича повече! Искам да отговоря с "Да" на въпроса ти, но отговорът ми тук ще е отрицателен.

 

 

Върху какво работиш напоследък в музикален план? Сингли от Madmatic да очакваме ли? Или пък следващо ЕР?

 

 

Подготвям самостоятелен албум. И тук ще издам малко за него. Ще се казва „Войната на ул. Мир". Ще експериментирам много. Няма да е за всеки. Ще го направя така, че да ми харесва на мен - на първо място, без да мисля феновете какво ще си помислят, и без да си поставям ограничения какви песни да правя. Нямам за цел да ме въртят по дискотеките. Никога не съм правил клубна музика и не мисля да започвам скоро. Не съм сигурен кога точно ще излезе, но ще е след като е готов :D Когато хората видят първия сингъл, значи албума идва. Харесвам спонтанните идеи и нищо чудно да излезе нещо друго преди албума. Том II със сигурност! Иначе постоянно работя по нови неща с други хора. Ще имам участие в албума на Rusty. Също и в албума на Боро, но този път като гост изпълнител, а не като бийтмейкър.

 

 

А някакви колаборации?

 

 

Довършвам разни започнати проекти и мисля да намаля колаборациите, освен ако не е нещо по моя идея. Спирам да правя бийтове за други хора, освен за тези, с които си бачкаме по принцип.

 

 

Да приемем, че си притиснат от някакви обстоятелства и се налага да избираш: да рапираш или да правиш инструментали. Ясно и видимо е, че и в двете си отличник. И все пак – кое от двете ти е най на сърце и ще натежи?

 

 

Да правя инструментали. Няма две мнения. В първите години, когато се зарибих да правя музика, започнах да пиша, защото бях натрупал стотина инструментала и много исках да чуя някой върху тях. С течение на времето видях, че ме бива и в текстовете, и не съм спирал от тогава. Иначе музиката е безкрайна. Мога да скачам от един стил в друг, да комбинирам различни неща, когато нещо конкретно ми е писнало.

 

 

С кои български бийтмейкъри музикалните ви възгледи в общи линии съвпадат и им се „кефиш“ по някакъв начин?

 

 

Кефя се на всички. Музиката, която правя, е различна от тази, която слушам. Не спирайте да бачкате, но не се и взимайте много на сериозно, авери!

 

 

Да завършим с нещо мотивиращо. Пожелай нещо на себе си и на твоите колеги.

 

 

Мислете с главите си и живейте с принципите, на които са Ви научили родителите, а не с цитати от текстовете на любимите си рапъри! Всичко е филм, измислица. А рапърите да внимават с какво пълнят главите на малките. ѪѪѪ

 


КАЛИНА ВАСИЛКОВА


Свързани новини
Видео 0 1890
Мани, мани тия холивудски драми...
13 Юни 2016, 11:20
И вторият сезон на One Shot поредицата от Facing the Sun вече тече с пълна сила. Тук ще обърнем специално внимание на последния излязъл епизод с участието на поредния представител на Studio 21. Дами и господа – Мада а.к.а Madmatic. След Bobo..

Коментари
Подреди по
0
REALvibes
преди 3 години
добре се насочихте към изтока . там е истинатаааааааа а мадматик - президент !
0
1234
преди 3 години
Доста добро интервю и на Мада, и на Боро. :) Да очакваме ли и на Явката?
0
YOLO
преди 3 години
MADA IMPERATOR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! RESPEKT

HIPHOPARENA.BG ВЪВ FACEBOOK
HIPHOPARENA.BG ВЪВ GOOGLE+