Любен Христов: Българският рап в момента е чиста по*нография, която граничи с чалгата

4759
07 Август 2016, 15:29

Част от интервюто на Франческа Ивова с музиканта Любен Христов за в. „Телеграф“

 

Любен Христов: роден на 19.06.1985 г. До 15-годишен живее на о.Тенерифе, Испания. Завършва семестриално испанска филология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Участва в реалити шоуто„Музикална академия” през 2013 г. През 2015 г. основава рап групата „Източен блок”, заедно с негов дългогодишен приятел.

 

- Любо, от няколко месеца жънете успехи с рап групата „Източен блок”. Моля разкажете малко повече за проекта.

 

- Предложението да направим група беше на Борис Деспотов, с когото сме приятели от 15 години, а на мен ми допадна и се съгласих. С третия член на групата - Симеон Петков се познаваме от около 3-4 години. Общата идея е, че българският рап в момента е чиста порнография, която граничи с чалга. Смятаме, че посланието, което предава е изключително пошло и може би ще прозвучи малко странно, това че общата омраза към дадено нещо ни е събрала, но тя е с градивна цел.

 

- Защо решихте да наречете групата „Източен блок”?

 

- Идеята за нашето сценично име е лично на Боби, който е наполовина поляк. Роден е във Варшава, майка му е полякиня и като цяло идеята за проекта е базирана на полския рап и полската рап сцена. Там са единни и задружни. До голяма степен се набляга супер много на национализъм- готин, а не криво разбран. „Източен блок” е по-скоро ирония по отношение на наследството, което ни е останало.

 

- Лесно ли върви работата ви като екип и как сте си разпределили задачите?

 

- Имаме общи представи и идеи за това каква трябва да бъде музиката, а това е жизненоважно, за да е лесна една творческа комуникация. Всеки един от нас си пише сам неговия текст. Обикновено Боби и няколко полски бийтмейкъра се занимават с правенето на музиката, но най-вече той. Аз правя микса и мастеринга, а Симо е красивият и младият. (смее се) Той е едно изключително създание – скромен, мил и е само на 19 години. Не спира да тренира и е изключително интелигентен. Откъм словоред е страхотен и ти става ясно, когато му слушаш текстовете.

 

- С какво се отличавате от останалите български рапъри?

 

- Аз не искам да се сравнявам с българските рапъри и предполагам, че и момчетата не искат, за да се разграничаваме от тях. Ние си правим нашето си, другите да правят каквото искат. Рапъри в България все още има. Слушаме си определи хора и им се кефим.

 

- Какво искате да кажете на хората, които слушат музиката ви?

 

- Искаме да ги подсетим за България и да им кажем, че някои неща привидно на определена възраст изглеждат по-готиния избор, но всъщност са по-лесния. Човек трябва да има морални ценности, достойнство, да си пази наследството, словото и да се гордее с корените си. Да ги познава и да знае историята си. Иска ни се да наблягаме колкото се може повече на това да бъдем позитивни и да се обичаме. Първо себе си и след това околните. Да не бъдем дребнави и алчни. И не на последно място да обичаме природата си.

 

- Пеете за изгубените български ценности у българите. Откъде идват проблемите в живота на хората?

 

- Преди време хората са се усетили, че със сила могат да подтиснат тотално задружния дух на българина, който е така нужен за справяне с кризисни времена. В този ред на мисли сега сме поддали малко на този вид натиск от управниците ни, на които според мен им свърши времето и наддават последни тласъци. Сигурен съм, че ще има някакъв отзвук, ако продължаваме да им бъркаме в здравето. Не визирам „Източен блок”, а абсолютно всеки, който дръзне да наддаде глас. Младите са длъжни да го направят. Мога да отнеса шамари за това, което говоря, но какво от това? Пак ще се вдигна и докато имам глас ще говоря, защото тези хора нямат на почвата на какво да ни крадат. Длъжни сме да кажем, че сме новите млади. Аз го казвам. Не е безизвестно, че имам относително голям брой последователи във фейсбук, които дават гласност на това, което аз правя като изказване на мнение и начин на мислене. Мога да ти кажа, че много хора са съгласни с това и ще започнат да си търсят правата.

 

- Непрекъснато публикувате видеоклипове в интернет. Вярвате ли в промяната?

 

- Не ме вълнува тази промяна, ако тя не дойде от сърце. Аз не желая да се правя на интересен с тези клипове, целта ми не е да трупам харесвания отдолу. Точно това ме различава от влогърите и никога не бих заявил, че съм такъв. В действителност съм едно добро момче и целта ми не е непрекъснато да нападам някого.

 

- Продължава ли войната в рапа от 90-те години?

 

- Когато някой ми говори за война сред тези индивиди, ме напушва на смях. Много ми е малоумно да казвам война на нещо, което обикновено се решава с два шамара. Аз не съм във война и не мразя никого. Всички са прекрасни, музиката на някои не струва и съответно я избягвам. Оттам насетне да се оправят.

 

- Преди време участвахте в „Музикална академия”, където си изградихте имидж на бунтар и скандалджия. Какво ви даде това участие и какво ви взе?

 

- Няма да коментирам имиджа, който съм си изградил тогава, защото би било твърде нецензурно. При всички положения ми даде публичност, ще бъде глупаво от моя страна, ако се направя на интересен и кажа, че не е така. Не ми взе нищо освен време. По-важното е какво шоуто е дало от мен на хората и смятам, че там беше голяма простотия. Но това са хора, които са в една система и искат да дадат на зрителя интрига, от която да направят шоу. Да вкарат една такава със силикон и един с татуси, който да й крещи и да правят скандал - ето ти хубава телевизия.

 

- От колко време се занимавате с музика?

 

- Занимавам се с музика цял живот и по-конкретно от 3-годишен. Всичко започна на едно пиано в апартамента на дядо ми, където израснах до 5-годишен. Той ме е отгледал, защото нашите рано заминаха за Испания, за да работят. Те са цигулари и целият ми живот е свързан с музика. Дядо ми също е бил музикант.

 

- Доколко е полезно един български артист да подражава и да се сравнява със световни звезди?

 

- Би било полезно, ако имаше на базата на какво да се сравнява. Румънците например имат поп индустрия, с която изнасят музика по света, ние защо нямаме? Имаме нужните кадри и супер талантливи продуценти, които според мен работят за неправилните работодатели. Имаме и много свестни работодатели, които играят по свирката да други свои колеги, наричащи ги конкуренция, без да осъзнават, че могат да ги издухат, защото едните имат стил, а другите не.

 

- Какви са бъдещите ви творчески планове?

 

- Бъдещите ми планове са свързани с „Източен блок”. Искаме да взривяваме всяко едно място, на което изскачаме на живо. Искаме да бъдем най-яката банда на живо. Да скачаме и да има много адреналин.

 Коментари
Подреди по
-2
moust
преди 4 години
ти па си мноо убав Гоуст...
-3
Гоуст
преди 4 години
Аман от псевдо рапъри, на които им е писнало от "чалга раперите" ...

HIPHOPARENA.BG ВЪВ FACEBOOK
HIPHOPARENA.BG ВЪВ GOOGLE+