Hoodini за... себе си, HGF, музиката и годините, „гардеробните“ рапъри, цифроробуващите, аматьорския подход и...

3506
10 Май 2017, 19:23

Година по-късно след първото интервю с Hoodini за HiphopArena.bg, поради куп събития около него и Hood G Fam, дойде ред и на следващото. И ако музикалната му продукция е претърпяла промяна, като събеседник си е останал същият. Още си е скромен, все така необичащ недомлъвките и клишетата... И ако му наложиш, че нещо е бяло, той прилага опровержение, че всъщност за него е черно. При това аргументирано. Директният му изказ е като нож с две остриета и допускам, че разлика между хейта, и искреността в думите му, определени читатели няма да направят. А трябва, както той сам посочва по-надолу. Затова слагайте щитовете, че сблъсъкът с истината трудно се понася...

 

 

- Честит юбилей на HGF и на теб, официално! Fang вече се разписа (припомни си ТУК), като само загатна как ще протекат празненствата около повода, но мина време и очакваме още подробности около изненадите, които готвите?
 
 
- Благодаря ти, официално!
Привет на всички познати и непознати! Да, тази година нашето голямо семейство празнува 20 години. Много от читателите, които четат в момента, може би, нямат 20 години, други още си мислят, че са на толкова… Ама хич не е малко. Планирали сме през цялата година да има „движение”. За лятото подготвяме няколко музикални проекта. Вече излезе албума ни с Криминал „Дръж се естествено”, който директно смятайте за юбилеен албум. Fang подготвя голяма тупалка и EP. Аз работя по нов сингъл и седми студиен албум с друг БГ рапър, който ще запазя в тайна засега. Като цяло ще вдигаме „още шум” през цялата година. Отделно плануваме да заснемем документален филм по случай юбилея на Hood’G’Fam. Аз лично нямам търпение! Време е за работа!
 
 
- HGF навършва 20 години, а ти – 15 години от първия ти професионален запис. Въпреки тоновете продукция, която стои зад тези години, кое е най-хубавото нещо (като морална стойност), което успя да извлечеш от това време?
 
 
- Ах, как лети времето! До преди 6-7 години се чудихме по какъв начин да си промотираме новата песен пред хората и евентуално да забъркаме участие някъде, като никъде не пишеше колко човека са „стигнали” до новото ти парче, да не говоря за още по-далечното минало, което почти не си спомням. Като имаш нов трак, кой го е слушал се виждаше като излезеш някъде да пееш и хората знаят песента (евентуално). Времената се менят, т‘ва е пределно ясно, но малко взе да ми писва от търсещите внимание момченца и момиченца. То не бяха смяна на псевдоними (с цифрички и буквички, отпред или отзад) на „недооценени“ изпълнители/рапъри/риъл ем сита татрата та, то не бяха статуси като „Бързи 100 000” и т.н. Само цифри, цифри, цифри, а хората, които се движат над цифрите, искат пари от майка си, за да излязат с приятелката си, която е втора смяна в гимназията по икономика. Дрисльо, нямаш 2 лв. в джоба, а ако се случи да излезеш пред публика, си толкова скучен, че си пускам „Лека нощ, деца” и си прегръщам плюшената бухалка.  Та това го казвам, за да отговоря на въпроса: „кое е нещото, което успя да извлечеш от това време”... ами разбрах основното – времената се менят, а колелото винаги се върти. И както моя човек Nird го изпя още през 2002 или 2003 г. (може и да бъркам): „Едни се качват, други слизат, но колата продължава...“.  И след като през годините видяхме много надъхани да идват и да си тръгват разочаровани, мога да кажа: Нищо ново и интересно под слънцето. Нас ни имаше и преди тях, ще ни има и след тях.

 
 
- А кое е най-голямото разочарование, с което си се сблъскал за всичките тези години в тази #slojnarapigra?
 
 
- Дали не изпреварих въпроса? През годините съм бил разочарован, най-вече от нивото на работа в нашите среди, така нареченото „професионално“ отношение на колегите ми. Все още има хора, които така и не разбраха, че личните и професионалните взаимоотношения са две различни понятия. Минаха години и години, а много малка част от тях успяха да надскочат аматьорския си подход и да започнат да мислят, за това, което правят (музиката), като за „аз това работя“. Да, на теб говоря! Няма как да бъдеш професионалист, след като не приемаш насериозно времето, в което си бил в студиото и си записвал поредната песен. Друго мое, голямо разочарование са „гардеробните“ рапъри. Момчета, всички знаем кои сте... вие сте същите малки душици, които бяхте и преди няколко години, когато не ви отърваше да сте рапъри. Това, че сте си сложили шапка, която ви закрива очите и се води от модните тенденции, не може да скрие проблема. Ние го виждаме! И да отбележа, защото започна да звучи, все едно хейтвам някой. Не! Абсолютно искрен съм в думите си! За съжаление, такава е реалната, малка картинка на родната ни сцена.
 
 
- Hoodini – първият рапър с 3D музикално видео в България; първият рапър, изкарал микстейп в България. Скоро си пускам „Oh, baby” (2010г.) и най-горният коментар под парчето в YouTube ще ми извади очите: „Моментът, когато осъзнаеш, че Hoodini знаеше какво е „twerk” още преди да стане модерно“. Много малко хора имат шанса да създават история в областта, в която се изявяват и да съумяват да бъдат неизчерпаемо иновативни... Горд ли си със себе си и от постигнатото? И има ли още професионални факти, в които си първенец в BG и за които не знаем?
 
 
- Горд съм с това, че имам възможността да работя това, което обичам, а това го дължа само и единствено на хората, с които съм бил през години, тези които са вярвали в идеите ми, семейството ми. С тях съм горд! Историята си е история. Тя си върви. В щатите като са снимали 3D и рапъри са пускали микстейп, тука още е нямало „Радка пиратка“ и „Тигре, тигре“, така че в кое да съм първенец.  И да се знае, често продуктите, които вадят изпълнителите, са по идея на някой от екипа му. И пак благодаря на всички, с които съм работил и продължавам да го правя! Опитвам се да мисля малко по-мащабно, затова и често вдигам лявата вежда. ;)
 
 
- Силно присъствие на HGF и особено твоето в доста от траковете в третия Tr1cktape. Трябва ли, според теб, да има повече подобни каузи като на Tr1ck-a, които водят до обединение?

 

 

- Офф, като чуя за обединения и ми става разединено. Човекът просто си изкара албум с интересни колаборации.  Такъв тип албуми се правят още от 90-те навън (може и по-отдавна да е). Добре е да се правят интересни албуми... и въобще албуми. Радвам се, че в последно време, дори и най-популярните ни изпълнители, взеха да си събират продукцията. Относно разнообразните колаборации... той, Лъчката, винаги е обичал да меши много, като сос за спагети. :D
 
 
- Ти също обичаш да се раздаваш за общото благо. Освен цялостния ти принос, който засегнахме в горните въпроси и отговори, пусна 2 микстейпа безусловно, за кратък период от време – „На аванта“ - с много feat-ове и музика. Какво доведе до тази твоя щедрост?

 


 

- Щедрост ли бе, да я опишеш! До микстейпа „На аванта” се стигна след като бях натрупал демо записи през последните няколко години. Песни, които нямаше да издам, но исках да видят „бял свят”. След като поговорихме с екипа, решихме набързо да сглобим нещо дето да е „на аванта”. Разбира се, покрай старите парчета записахме и няколко нови като „5 сутринта в Бургас” с Криминал и 45th.
 
 
- Въпрос, който засичам на доста места: Какво се случва с „Primetime с Hoodini” и да се очакват ли нови епизоди с музикални гости? И как изобщо реши да влезеш в амплоато на журналист?
 
 
- Първо да изясня, че не съм влизал в амплоа на журналист никога, не смятам и да го правя. Аз съм водещ на предаване и съм далеч от журналистиката, самите гости могат да го потвърдят, както и тези, които са гледали „Primetime с Hoodini”.  Във воденето ми няма нищо журналистическо.
Относно какво се случва с предаването - като всеки продукт и този имаше нужда малко да отлежи, да се рефрешне и да се появи с нова визия. По план трябва да стартираме „втори сезон” през юни.
 
 
- Съвместния ви албум с Криминал „Дръж се естествено“ е на музикалния пазар. Fang заяви, че тази компилация е една от най-силните за HGF ever. Макар че това е негово мнение, какво я прави според теб „най-силната“... ?


 

 

- Върху „Дръж се естествено” с Криминал бачкахме повече от 2 години, като песните в албума минаха през различни структурни промени, няколко песни и планувани колабарации отпаднаха. Датата на издаване на 3 пъти се променяше и накрая поради някой много бързи промени, трябваше да сглобим и запишем всичко много бързо. За мен лично „Дръж се естествено” е един от най-изпипаните албуми. Да, може би и един от най-силните издавани продукти от нас до тук. Защо ли? Винаги когато комбинираш различни стилове се получава нещо интересно, в много чести случаи и нещо добро. Стиловете на Hoodini и Криминал са много различни... в писането, в лириката, в пеенето. НО, точно тука стана интересно. Препокрихме се добре и както може да чуете, в албума няма една с друга песен, която да си прилича. За първи път мога да кажа, че съм горд с мой албум. Благодаря на всички забъркани в него! Целият албум може да чуете в официалния ни канал в YOUTUBE и Spotify.  Хората, които обичат и искат да подкрепят българските изпълнители, могат да се сдобият с дигитално копие от албум в iTunes, Amazon и Google Play.
 
... и дръжте се естествено! До скоро!

 

 

КАЛИНА ВАСИЛКОВА


Свързани новини
Интервю 0 1331
Hoodini: За разлика от някои звездоподобни, ние рамки не си слагаме! (I част)
02 Февруари 2016, 08:00
Бургаският рапър и бийтмейкър! Hoodini е едно от най-разпознаваемите лица в българската хип-хоп музика. От дълги години е в основата на продуцентската компания Hood ‘G’ Fam, заедно с брат си Fang. В семейството на HGF неотлъчно до тях и до ден днешен..
Интервю 0 1259
Hoodini: Mного добри BG изпълнители остават недооценени! Това говори само за липса на музикална култура (II част)
02 Февруари 2016, 17:00
Предстои Ви да изчетете втората част от интервюто с рап изпълнителя Hoodini за HotArena. За по-лесното й асимилиране, препоръчително е да сте преминали през първата виж тук.„Багажът стягам, ама не заминавам навън“... Какво трябва да ти се случи професионално,..
Видео 0 1387
Hoodini и Криминал го раздават свежо, лятно и неделно в новото им видео „Неделя”
27 Юли 2016, 09:19
„Неделя” е трето официално видео от предстоящия общ албум на Hoodini и Криминал – „Дръж се естествено” Море, слънце, плаж, секси мадами по бански и любимата неделя са основни акценти през горещите летни дни. Hoodini и Криминал представиха най-новото..
Видео 0 1490
Hoodini посреща рожден ден с ново видео и съвместен албум с Криминал
20 Януари 2017, 15:24
bdquo;От сутринта до вечертаrdquo; е четвърти сингъл от албума Дръж се естествено на Hoodini amp; Криминал, придружен с видео Бургаските рап изпълнители Hoodini и Криминал представиха четвърти сингъл от албума Дръж се естествено, придружен с видео,..
Видео 0 4134
Време е да вдигнем следващо музикално рап ниво с Hoodini и Gravy
21 Март 2017, 12:31
Бургаският рапър Hoodini представи най-новото си видео към сингъла – „1V1”. Парчето е в колаборация с друг артист на Hood’G’Fam, а именно Gravy. Музика и аранжимент в парчето са дело на Петко Иванов –Fang, който е и негов продуцент. Видео продукцията..
Видео 0 2215
Дългоочакваният албум на Hoodini и Криминал „Дръж се естествено” е вече на музикалния пазар
01 Май 2017, 19:14
Повече от 2 години работа, 18 песни, 4 видео сингъла, огромни усилия и креативен екип стои зад „Дръж се естесвено”. На 1 май голяма част от света отбелязва Деня на труда и на международната работническа солидарност, а феновете на българската рап..

Коментари
Подреди по

HIPHOPARENA.BG ВЪВ FACEBOOK
HIPHOPARENA.BG ВЪВ GOOGLE+