Халед Догмуш: Това, което трябва да знаете за парите, е, че са добър слуга в живота, но: ако им принадлежиш, са най-гадният владетел!

4016
20 Март 2018, 16:23
Всеки познава Халед Догмуш по някакъв начин. Множеството от дейности, с които той се занимава, му носят доста професионални контакти с най-различни хора, развиващи се във всевъзможни сфери. Феновете, които стриктно наблюдават развитието и промяната на хип-хоп музиката у нас, би трябвало да са наясно, че Халед е мениджър на най-успешното трап дуо – Murda Boyz. Съвместната им работа отчете и продължава да отчита отлични резултати, тъй като с всяка изминала година те, всички заедно, стават все по-добри и… вдигат летвата на пръв поглед на недостижими за другите им колеги висоти. Затова за нас, а надяваме се, че и за Вас, е интересно да узнаем повече за Халед и работата му с групата.

 
 
 
- Не знам откъде да започна… От различни места чувам каква всестранно развита и интересна личност е Халед Догмуш. Чак ми е гузно, че трябва да я разгледаме ограничено, предимно през тематичния за нас хип-хоп аспект и по-конкретно – за работата с Murda Boyz. Ще се лиша от това лично аз да те представя,  тъй като най-вероятно ще изпусна някой важен детайл. По-уместно би било ти да го направиш… - Благодаря ви за доброто представяне. Надявам се това, което чувате с моето име, да е хубаво. Аз също ви следя и харесвам работата ви, както и BLING Club, който развивате много бързо и успешно. Радвам се, че най-после се свързахме и сега работим съвместно!
Занимавам се с много различни неща и
да бъда всестранно развита личност много ми приляга.  Главната ми дейност е свързана с Life As We See It entertainment - фирма за фотографски услуги. Life As We See It също така е и бранд, с който организираме яко нестандартни фешън партита.

Murda Boyz е един от любимите ми проекти, така че за мен ще е удоволствие да говорим конкретно за него.- Как се стигна до влизането в поредното амплоа – мениджър на рап артисти? Преди това бил ли си свързан по някакъв начин с хип-хоп музиката?


- С Марсо сме съученици от гимназията и е единственият, с който станах приятел от първия ден. В осми клас, когато влязох в ново училище (със закъснение), видях, че всички бяха видно фенове на чалга музиката. Докато аз бях единствения подражател на черната, квартална музика. Тогава с още по-голямо закъснение влезна Марсо, той също беше смъкнат. Бяхме попаднали в чалгарски клас, но пък в училището беше пълно с красиви жени.
Запознахме се
, докато заглеждахме задниците на яките жени.
И общо взето Марсо е главния виновник да се забъркам в този филм. Така или иначе, винаги си помагаме и печелим заедно.
Свързан с хип-хоп музиката не знам дали би било точното обяснение, но имам двама по-големи братя, които ме запознаха с много от артистите, които в момента са Топа на българската сцена. Бях там на първите им записи и участия, а сега се радвам като ги виждам на върха.
По-същият начин е и с Марсо и Murda Boyz.
- Съвместната ви работа с Murda Boyz се оказа доста ефективна и може да послужи като един добър учебник по мениджмънт и маркетинг за хората в бранша. От дълги години част от рап изпълнителите се нагърбват с всевъзможни дейности, включително и с това – сами да менажират кариерата  си. Удачно оправдание за това е, може би, липсата на финансов ресурс… Вие обаче, с Марсо и Бобката, напредвате заедно и успехите и отплатата не закъсняват. Защо е важно една хип-хоп формация или отделни изпълнители да имат реален, компетентен мениджър до себе си?
 


- Оооо, както във всеки екип и при всеки бизнес има трудности и дълъг разработваем период. В момента сме в такъв, а вече се радваме на голяма публика. Смятайте сега какво ще се случва. Тепърва ще изненадваме феновете ни с нови и нови тракове, с които ще пръскаме дискотеките, ще кънтят надъхващо в спортните зали, а като ги слушате в колите - ще ви накарат да изтъркате гумите. Също така ще продължаваме да разкриваме мръснишките личности на жените.

Важна е мениджърската дейност според мен. Артистите в никакъв случай не трябва да се нагърбват с финансови въпроси, маркетинг, уреждане на участия и други дейности по развитието. Работата на артиста  е да твори, пее и да се радва на красивите фенки. Живот на рок звезда.
Аз не мога да пея, нито  искам да бъда на сцената пред публика, но обичам преговорите и мога да дам най-добре обективна оценка
като страничен наблюдател.- Как  се работи с Марсо и Бобката и какви са достойнствата на всеки един от двамата?
 
 

- Екстра сме и работата върви гладко. Е, има много неща, които аз вярвам, че, ако се изгладят, ще вдигнем нивото много, но всичко с времето си.
Важното е че и двамата са яко надъхани и вярват в това, което правят.
- А минуси имат ли… ?
 


- Не знам, аз съм пристрастен… Техните минуси биха били минуси в нашия екип. Но аз ги разглеждам като шлифоване на диаманти.
- Те са доста различни един от друг като типажи, както ти спомена, което се явява като отлична предпоставка да бъдат толкова добри както заедно, така и поотделно. През годините доста подобни съюзи се разпаднаха, поради настъпване на несъответствие в интересите и общите цели, накърнено его, както и заради кавги за пари… Каква е вашата философия и сплотяващ фактор, който ще задържи мощния съюз възможно най-дълго време- Различията се привличат. И привличат и различни аудитории и ги обединяват.
Надявам се да сме пример за успешен съюз, но това времето ще покаже.
Когато става въпрос за пари
, много неща се променят и покрай това - хората също. Надявам се, че стимулът ни да изкарваме много няма да се превърне в сляпа маня за пари.

Това, което трябва да знаете за парите, е, че са добър слуга в живота, но ако им принадлежиш, са най-гадният владетел” Х.Д.
- По едно време малко се поразмиха нещата около студио „22 recordings” и Murda Boyz и не ставаше ясно кой – къде е. Останах с впечатление, че двете структури вече не работят съвместно?

 
 

- Нямаме лоши чувства към 22 recordings“. Но това, че не ставаше ясно кой къде е, затриваше самоличността на момчетата. Изглеждаше така, че са като проект на 22 recordings”.- Murda Boyz освен група е и бранд, но се спекулира около това, че ще се превърне и в музикален лейбъл. На този етап кои артисти освен Марсо и Боби включва и очакват ли се нови попълнения?
 
 
 

- Murda Boyz - Марсо и Бобката.
Ще е яко да направим лейбъл и да развиваме артисти. Вече показахме, че можем да из
стреляме нови артисти до топ тренд в youtube за отрицателно време.
- „Кланът“ Murda Boyz показа също, че е удобен ракетоносител, който даде летящ старт на кариери на други рапъри, бийтмейкъри и пр. Като изключим платените услуги, благодарни ли са ви всички онези, за които скоро нямаше да узнаем толкова бързо, че се занимават с рап дела, ако не бяха Марсо и Бобката?
- Правим това, което ни кефи и не работим за благодарности. Подали сме ръка на много хора и ще продължаваме да го правим. На нас не ни беше лесно да стигнем до тук и знаем какво е. Затова и помагаме на нашите приятели. Не гледаме от тази страна на нещата, защото се радваме за тяхното развитие.- В интервюто ви за „YoМрук“  (50stotinki.com)  споменахте конкретни имена, с които категорично отказвате да работите по създаването на музикални колаборации. Какви са критериите и изискванията към партньорите, с които се съгласявате да сътворите съвместен проект? 
 


- Не сме "консерви" и не сме си записали някакви критерии. Има хора, които влизат в клана и необяснимо защо започват да правят интриги - долна порода плъхове. Не харесвам такива хора.
- А сега нека да върнем темата за  Life As We See It“. За онези, които все още не са посетили музикални изяви от тази платформа - с какво тя е по-различна от едно най-обикновено участие на изпълнител в клуб? 
 
- С този проект се извращавам и с моите партньори показваме живота такъв какъвто ние го виждаме. Там смесвам различни стилове, които на пръв поглед са напълно несъвместими. Неща, невиждани и нечувани от публиката в България. В 01:00ч. спрях черно парти, сякаш е спрял токът и шокирах хората с класическа музика, изпълнена на живо от цигуларка (много талантлива и привлекателна рускиня).  Тя беше съпроводена от две балерини в класически пачки. Класиката накара всички да настръхнат… Видях им ръцете - всички бяха вдигнати нагоре и снимаха. След това цигуларката разцепи публиката като свирише на рап музика. Не ви ли се струва нещо найстина нетипично? (Е след първото ни изпълнение много заведения се пробваха да ни изкопират - но в крайна сметка се изложиха).
Като допълнителна концепция на партитата е и репрезент на брандове за дрехи, бижута и други аксесоари. Така представяме приятелските брандове на аудиторията ни. А аудиторията е най-ценното, което имаме. Много хора и всички
са уникални типажи. Красиви жени и изискани мъже.
Разказах ви първото парти, но вече вдигнахме нивото и всичко се подготвя много по-професионално. Но ще разберете,за какво говоря, когато направим участие и във вашия град.- Готови ли сте с дългоочаквания албум на Murda Boyz? Настана ли време да се внесе повече яснота по темата? Други предстоящи проекти, и музикални, и свързани с дизайнерските дрехи на бранда?
 
 

- Албумът скоро ще излезе (виж повече подробности в интервюто на Марсо и Бобката ТУК). Забавихме се, защото имахме много участия в цяла България и доста пътувахме. Също така лятото - плажът е по-привлекателен от всичко... Сега на Марсо и Бобката им дойде музата и всеки ден ме изненадват с много яки проекти. Нямам търпение да ви ги представим и на вас.


Относно дрехите - тази седмица излиза дългоочакван анцуг. Изцяло по наш дизайн и с премиум плат. Качество
е на високо ниво. Дълго време чакахме платът да пристигне от Италия. Продуктите ни не са евтини, но все пак правим неща, които бихме ги носили и ние с гордост, и не създаваме дрехи за мързеливите хора, които не могат да се надъхат да изкарват лев за по-качествени продукти!
 
 
 
Въпросите изготви: Калина Всилкова @ HIPHOPARENA.BG
Интервюто проведе: Никола Пайтаков @ BLING CLUB

Свързани новини
Интервю 0 17044
MARSO & BOBKATA: Очаквайте албума ни „Махленска класа“ на 20 април! Такова нещо не е имало досега на сцената!
16 Март 2018, 17:08
Късно снощи Marso и Bobkata вдигнаха BLING CLUB във въздуха и предадоха открит урок по създаване на трап суматохи пред тълпата. Резултатът е – дадоха отговор на най-важния въпрос – защо са сред доминиращите, които „мачкат“ безпощадно всичко живо на родната..

Коментари
Подреди по

HIPHOPARENA.BG ВЪВ FACEBOOK
HIPHOPARENA.BG ВЪВ GOOGLE+