GERATA: Внимавайте с изразните средства! Защото: каквото мислите, говорите и пеете - то става реалност!

4906
24 Юли 2016, 16:46

Gerata най-накрая е хванат натясно! Не е от онези, които държат да бъдат медийно отразени, а точно обратното. Дълго време ми отказваше да направим интервю, тъй като нямало нищо ново „музикално“ около него... Сега обаче има повод: Преди няколко дни излезе „Нестинари“ на Sr. Martini, в което участва и той. И той нямаше накъде повече да бяга. Прие.

 

А аз реших да се възползвам максимално и да му задам и такива въпроси, които не се отнасят толкова до него като музикант и артист, а до музикалната среда, от която той е част – ъндърграунд-а. Защото е интригуваща за обсъждане и е тема, в която хич ме няма, но пък върху която съм натрупала известни наблюдения.

 

Избрах Gerata, защото знаех, че е от онези, които свободно могат да говорят за плюсовете и слабостите, без цензура и без да се притесняват от това – кой ще се припознае в думите им.

 

И най-вече – защото той има обективен поглед. Знаех също, че няма да отклони въпросите, замествайки ги с незаслужени ласкателства по нечий адрес, защото той не обича да ласкае, ако няма адекватен повод...

 

Започваме!

 

10 месеца по-късно, след пускането на "BG RAP" с Md Beddah, не си качвал никаква продукция. До сряда... Когато излезе featuring-а ти с Sr. Martini – „Нестинари“. Липсата ти бе компенсирана закратко единствено от сайфъра ви с Out In Space Studio, в който влизаш доста ударно. Защо се получи тази пауза? И ако приемем, че си се покрил за известно време, да очакваме ли завръщането на Gerata?

 


 

Причини да искаш. Спирачките са от различно естество, но желанието да правя музика е по-силно. Имам няколко неиздавани неща, не ги и бързам. Стремя се като правя нещо, да си личи, че има прогрес, а не че се дълбае на едно място. Предпочитам да дам максимума от себе си и да знам, че това, което правя има дълбок, а не повърхностен смисъл с цел слава, внимание и пари. Не съм по еднодневките. Времето е ценно и се опитвам да го използвам пълноценно.

 

 

За разлика от други изпълнители на тази сцена, на които им отнема години да се популяризират като имена, при теб нещата се случват по-бързо. На какво се дължи според теб този факт?

 

 

Добра карма... Хахаха... Не мисля, че съм толкова популярен и влиятелен. Давам каквото мога, другото се случва по една или друга причина. Благодарен съм на всеки, който ме разбира и може да види през моя поглед, както и на тези, които ме критикуват.. Благодаря Ви, че ме правите по-добър, симпатяги!

 

 

Докато пичовете с „летните хитове“ в момента „жънат“ по участия на морето, в ъндърграунда нещата са в застой. При вас през есента се засилват изявите и се позиционират предимно в столицата. Може би имам очаквания тази тенденция да се измени и слънцето да огрее и „вашата улица“. Но все пак - положението е кофти... Смяташ ли, че занапред ще става още по-зле?

 

 

Въпрос на морални ценности и възприятия за това кой си и какво искаш. От това се определя и какво искаш да чуваш около себе си. Лятото свършва и идва зимата, така е и в живота. Едни търсят на баницата меко, в живота леко и ако може в джоба - Алеко, но така не се стига далеко... Хахаха... От цялата работа си патят децата. Те искат „забранените неща“ - говори им за тях и им ставаш любимец. Относно участията - всичко е относително и непредвидимо. Едни отиват на парти, други искат да отидат на концерт. Едни искат да скачат до несвяст, докато ги засилваш по урвата, други просто искат да чуят, че не са сами и има кой да сподели техните виждания и разбирания. Всичко е въпрос на избор.

 

 

Всъщност понятията „комерсиален“ и „ъндърграунд“ с времето доста се поразмиха. Как трябва да разбираме второто... сега...

 

 

Много се спекулира по темата и понятията наистина са силно преекспонирани. За мен няма значение, дали си ъндърграунд или комерс, важно е да правиш това, което искаш и да си истински, пък после има кой да ни съди. Всичко е музика. Въпросът е кой как я приема. Да си ъндърграунд, според мен, не значи да си кон с капаци, а просто да казваш това, което ти е на сърце, да споделяш истории и личен опит, от който евентуално някой може да си вземе поука. Да укоряваш някой или нещо само защото на теб не ти харесва - не е ъндърграунд , а лицемерие и егоизъм. Както и да даваш нравствени съвети и да имаш претенции, че ти си най-великият. Има един велик, другите сме не добре шлифовани копия.

 

 

Последните ти две изречения донякъде са отговор на друг мой въпрос, който много отдавна искам да задам... И все пак ще ти го задам, може да има и още какво да кажеш по темата: Какво мислиш за фанатиците в ъндърграунда, които не спират да оплюват и отричат всякаква друга музика, освен тяхната? Не може ли поне в музиката да не поставяме лимити? Някак си много слабо изглежда отстрани музиканти да дават наклон на други музиканти как да правят своите си неща и да им искат непрекъснато сметка за собствените им (музикални) избори?

 

 

Съгласен съм. Много ревностно се късат нишките. Все пак сме хора с чувства и желания. Няма, или поне аз не съм чул, за ъндърграунд рапър, който не иска да направи участие, да бъде чут и оценен. Разликата е, че комерсиалната музика е рамка, стандарт, в който се вписва масата със съответните й ценности. Играеш по правилата и получаваш внимание, ако искаш сам да си проправиш път или да се правиш на житейски философ, е в пъти по-трудно. В България няма такова население, за да се запълни всяка ниша с достатъчно фенове, затова се трупа и едно недоволство от страна на някои артисти, защото не се чувстват забелязани. Според мен всеки артист трябва да е наясно с това какво иска. Да бъде себе си или портрета в рамка? Първо трябва да се харесаш, за да те харесат и хората, а не да казваш колко зле са другите и колко добре си ти. Да диагностицираш, без да даваш лек, не е геройство. Просто е смешно и несериозно.

 

 

2014 година – „Не си истински“ (ft. Rimo), „Дяволи“ (ft. NRG D). Текстовете ти в тези емблематични парчета са повлияни от действителни събития и взаимоотношения. Как стоят нещата днес, 2016? Виждам, че ги пускаш от време на време в страницата ти във Фейсбук. Да приемем ли, че казаното в песните важи с пълна сила и сега?

 

 


Така е, да. Нещата са си едни и същи, само декорите и героите се сменят, докато не се научим. Все пак сме в дуална реалност и винаги има противоположна страна. За мен е важно да балансирам, реално няма лоши хора, има грешни разбирания и илюзии. Всеки си има път и уроци, за мен е важно да запазим благоприличие и уважение. Човек се променя с времето и трудностите, но когато осъзнаеш, че врагът ти също иска внимание и любов и може би това е и причината за негативните му емоции, е много по-лесно да простиш и да продължиш напред.

 

 

За известно време се приближих до част от ъндърграунд изпълнителите. Има доста готини, усърдни и истински хора измежду тях, но пък от други - доста се разочаровах, защото не намерих нищо общо между тези артисти като хора и онова, за което пеят – морални принципи, ценности, личностни качества и т.н... Може би съм прекалено наивна, за да търся и очаквам да има сходства, де, хаха...

 

 

Но има нещо друго, което ме човърка повече... Нали ъндърграунд рапърите казваха, че не са „продажници“... Нали не правеха рап за пари, за гледания, за трупане на лайкове и споделяния... Защо тогава започнаха да излизат публикациите на парчетата им във Фейсбук с етикет „Спонсорирано“. Защо си плащат за реклама на Фейсбук? Това не е ли също вид... търговия?

 

 

Както вече казах - всеки иска внимание. Относно това кой какъв е зад микрофона и какъв е с хората, мога да кажа, че когато един артист гради външен образ, на който не се уповава вътрешния му свят, в един момент просто рухва. Снимки, клипове, имидж , престиж… За какво ти е всичко това, ако ти не си щастлив и нямаш истински приятели? С кого ще делиш успеха си? С 15435-те снимки в профила си? Греят ли те лайковете повече от благата дума на приятел или любимия ти човек? Фейсбук е едно огледало за егото, в което всеки се оглежда и иска да види и намери нещо, което трябва да търси в очите на близките си. Нямам нищо против социалните мрежи, за някого може би са утеха и спасение, а за други коварна илюзия. Ти избираш... Хахах...

 

 

Като стана дума за търговия – как върви с „GOLOKA”? Знам, че отсега започвате да умувате с Nasimo по зимната колекция. Ще има ли изненади?

 

 

GOLOKAе нещо много силно за мен. Освен средство за подпомагане на творчеството ни е и начин да покажем отношението и идеите си. Работим по различни неща и изненади определено ще има тепърва. А от Nasimo очаквайте още по-грандиозни изяви.

 

 

Хубаво е, че има млади таланти, които ще продължат съществуването и развитието на ъндърграунд рапа. Ваши последователи са и ти, като част от тази музика и защо не и авторитет, който е с повече опит от тях, какво би ги посъветвал?

 

 

Нямам особено голям опит, но със сигурност знам, че това, което говориш и мислиш, става реалност, така че добре да внимават с изразните средства и да са много добре наясно със себе си и това - какви искат да бъдат.

 

 

Правиш музика, чийто текстово съдържание е доста сериозно. Вероятно ще е интересно за феновете ти да те видят в малко по-друга светлина – да чуят нещо хем смислено, хем по-различно?

 

 

Започнах да правя музика, защото ми се искаше да споделя мнение и отношение по някои въпроси, както са го правили и големите поети. Затова и писанията им все още си тежат и имат смисъл в наши дни. Музиката е за развлечение, но не е само това, тя носи и отговорност. Не напразно хората копират външния вид и държание на идолите си...

 

А на въпроса ти - да, бих импровизирал с нещо по-различно, но не бих изпаднал в крайности.

 

 

Искам да споменем троянския бийтмейкър Kriff a.k.a Krivaka. Изненадах се, когато научих, че се познавате и имате съвместни парчета. Доста добре се сработвате. Той ще стои и зад инструменталите на някои твои бъдещи проекти. С какво те грабват нещата, които той прави? Все пак доста прецизно подбираш с кого да действаш в музикален план... и никой не е случаен...

 

 

Кривака е много мой човек. Сърдечен и истински. Запознахме се през 2009-а,  мисля. Музиката, която прави, е много дълбока и въздействаща, и доста често ме вдъхновява да пиша. Има си неговия KRIFF стил, който ме грабва и се стреми да го доразвива непрекъснато. В момента работим по няколко неща и се надявам скоро да гръмнат...

 

 

Ще ми бъкнеш ли едно четиристишие, което да съдържа „хип-хоп арена“. В рими...

 

 

Да си себе си е трудно, задачата не е лека.

Няма лек за заблудата дори и във аптека.

По тая пътека - знай най-хлъзгав е терена,

ставаш мишена, стъпиш ли на хип-хоп арена...

 

 

Да не те бавя повече – заяви тук каква продукция предстои да извадиш...

 

 

Скоро излиза клипа на „Всякаш беше вчера“, която е част от „Mixtape vol.1на Out In Space Studio. Парчето сътворихме заедно с IMP, Sr. Martini и Mihaela Martin. Работим и по клипа на едно друго парче, но засега ще го запазя в тайна, докато стане реалност. Имам няколко проекта с MD BEDDAH, N.Kotich, KASKATA, Tr1ckMusic и други...

 

КАЛИНА ВАСИЛКОВА

 


Свързани новини
Видео 1 2970
Лудница! Gerata и MD Beddah накараха публиката да откачи на „BG RAP“!
26 Април 2016, 18:13
Out In Space, в лицето на Gerata, и XPRSN, чието представителство бе MD Beddah, накараха публиката, дошла да уважи премиерата на SOUND VANDALISM 2, буквално да откачи. Те изпълниха своето съвместно парче „BG RAP”, което от излизането си на бял свят..
Видео 2 2371
Ново от Out In Space: Sr. Martini feat. Gerata - Нестинари
20 Юли 2016, 11:03
Още една космическа забивка от Out In Space Studio.Sr. Martini и Gerata представят новото си парещо парче Нестинари.Рапърите не само газят в жаравата, но и провокират въображението за нещо по-различно.Режисурата на видеото към сингъла е дело на Kik Visions..

Коментари
Подреди по
0
gogo
преди 3 години
interesni misli.. davai da vidim
0
SHOSHO
преди 3 години
"ТИ ИЗБИРАШ" - НАЙ-НАЙ-АЛБУМЪТ EVER!!!!!!!!!

HIPHOPARENA.BG ВЪВ FACEBOOK
HIPHOPARENA.BG ВЪВ GOOGLE+