FULLCLIP: За разлика от първите 2 вълни, тази третата може да еволюира до трайно явление в БГ музиката

2614
05 Юли 2017, 12:08
Година след парчето им „Обща култура“, Fullclip ще ни представят до броени дни тяхната нова песен „How R U zdr”. Не можем да говорим за завръщане на сцена, тъй като, както казват Тошето и Кемпеса, винаги са залагали не на количеството, а на качеството. Песента им цели да иронизира преиграването с изтърканите клишета на английски език, които според момчетата са изпратили ¼ от българския език в небитието. До края на годината по план Fullclip ще ни представят още два проекта, за които ще научите повече по-надолу. Ето няколко ярки акцента, детайли около които също ще откриете из техните отговори:
 
  • „Знаем, че част от аудиторията иска да слуша „гърмежи“, в които кинтата и опиатите се издигат в култ, но за нас тези теми отдавна са изпразнени от съдържание“
 
  • „Тази свобода на изразяване на гражданска позиция нищо друго не може да ти я даде така, както хип-хоп музиката“
 
  • „За разлика от първите 2 вълни тази третата може да еволюира до трайно явление в българската музика, до движение със здрав корен и много разклонения“
 
  • „Крайно време е да надграждаме и при лириката, и при звука, като използваме богатството на нашия език, за да се качим на следващото ниво“
 
  • „Не се движете само по тенденциите, а ги създавайте!“
 
Какво ново при вас? Заговори се за нова песен на Fullclip? Всъщност какво да очакват феновете от Вас тази година?
 
До дни излиза новото ни видео. Знаете, че ние не залагаме на количеството, а на качеството, съобразено с ресурсите ни, естествено. Парчето се казва „How R U zdr“. Посветено е на преиграването с фразите на английски и то не само в БГ музиката, но и като цяло в съвременния речник на българите. Сега се използват всякакви намазани думички, щото е „куул“ , звучат модерно и вървежно, нищо че ние си нямаме нищо общо с тях в нашата си действителност. Чисто музикално носещият елемент в парчето са народните мотиви. Те са в контраст с изтърканите клишета на английски език, които пратиха сигурно ¼ от ежедневния български език в небитието. Народ с велика история и вечна музика трябва да задава тона, а не само да приглася някъде от 25-тия ред. Обичаме да шамаросваме с думи по какви ли не теми, които ни вълнуват и в този проект пак им пускаме стрелички... хаха. Иначе тази година има още два проекта на опашката и те са малко по-различни от обичайните за нас. Единият е по-личен и обърнат към действителността, но без много ирония. Другият е патриотичен, такъв какъвто винаги сме искали да направим. В него няма излишен патос, посланията обобщават и са със строго обединителна цел. Дълбокият замисъл е да напомни на българите, че не са си врагове и конкуренти, а точно обратното – плодове на едно и също дърво.
 
С кои музиканти работите и какъв е приносът им в творчеството ви?
 
Залагаме предимно на модерното и ударно звучене, което хората си слушат в колите и по клубовете. Зад музиката ни последните години стоят PEZ, Bojo Beats, M M Beatz, Plamen Prod. Бате Пешо майстори цялостния звук. Все талантливи лудаци с много свежи идеи. Ние с Кемпеса често се намесваме в оформянето на бийтовете и миксирането, но момчетата не ни се сърдят много хаха. Все пак винаги всичко е в името на продукта. Почувстваш ли дадената музика, въпрос на време е да си разпръснеш вокалите върху нея, нещата винаги опират до усещането. В тоя смисъл работим и само с хора, с които имаме пресечни точки, за да има ТВОРЧЕСКИ процес, а не просто пускане на поредната тарелка по конвейера.
 
Видео-продукциите ви също са много ефектни. На кого се дължи това?
 
Бачкаме предимно със Стефан Маринов Buddubbaz Tape. С него сме се сработили много добре, а и сме приятели, изглаждаме всички детайли и си помагаме. Стефан работи на високо ниво и това лесно се забелязва. Снимките винаги са пълна лудница. Емоциите са несравними, помнят се дълго, а и самите продукти се харесват на хората, защото по тях наистина е мислено и работено.
 
В песните си винаги засягате актуални теми. Явно и сега сте заложили на тази тактика. За критиците си какво мислите?
 
Така е. Даже и парчетата да са клубни, между редовете намигат препратки, облечени в ирония. В нашия „филм“ винаги има някакви поуки. Друг е въпросът, че много хора само слушат, но не чуват. Техен си проблем, де хаха. Даже и нецензурната ни лирика си е с точно определено място, не е за да се изкефи този или онзи на тая или другата простотия. Знаем, че част от аудиторията иска да слуша „гърмежи“, в които кинтата и опиатите се издигат в култ, но за нас тези теми отдавна са изпразнени от съдържание. Музиката е много повече от това. Нашите текстове носят друг тип заряд и забавление. Ако решим, че някой си е повярвал твърде много и в същото време е някаква обществена личност, веднага си го “отнася“, справка – парчето „Обща култура“. Тази свобода на изразяване на гражданска позиция нищо друго не може да ти я даде така, както хип-хоп музиката. Вихрим се както и колкото си искаме. Няма задължаващи договори, няма мениджърска пресявка, няма претенции на рекламодатели. Всичко си е в чист вид и е за хората, а не задължително за джоба… Някои ни „нареждат“, защото видиш ли сме се „продали“. Това е такъв смях, че даже не заслужава и една рима да му се отдели хаха. Това, че не сме спрели някъде през 90-те от гледна точка на музиката в парчетата ни, по никакъв начин не ни прави по-малко истински или принципни. Да, това, в което сме вярвали, се е променило и то само в позитивна посока. Самата музиката се променя и това не можеш да го спреш. Няма нищо лошо, стига да има качество.
 
БГ рап, рапъри и рап вълни... Как изглеждат промените / еволюцията на жанра и изпълнителите през вашите очи?
 
БГ рапът се разви много през последните 10 години, особено след 2010. За разлика от първите 2 вълни тази третата може да еволюира до трайно явление в българската музика, до движение със здрав корен и много разклонения. Изпълнителите станаха много, но малко са тези със свой облик. Ние предпочитаме да сме от тях и то от ден първи на творчеството ни. Естествено, че сме се влияли от световни и от наши артисти, но винаги водещ е бил собственият ни почерк. Хората, които ни следват знаят много добре това. Хип хопът не е просто начин да припечелиш лев, докато има някаква тенденция и моментен интерес към този стил. Той е двигател, мощен мотиватор, чувство, състояние на духа и мисълта. За тези с по-сериозен поглед върху световната сцена е ясно и, че той няма националност. У нас сме стъпили вече достатъчно здраво, макар че са очебийни някои залитания като споменатото масовото използване на американизми вместо български думи, което донякъде обезличава продукцията. Ако искаш да стигнеш до чуждоезичната аудитория, тогава си прави целите текстове на английски език примерно…. Крайно време е да надграждаме и при лириката, и при звука, като използваме богатството на нашия език, за да се качим на следващото ниво. Да се мериш със световните величини не означава да повтаряш буквално темите и думите им. Ето например артистите от източна България си използват техния си диалект в парчетата и това звучи автентично. Същото е и с тези от западните ширини. Оригиналът винаги блести по-качествено и остава в сърцата и умовете на хората.
 
Какво искате да кажете на феновете си и на хората, правещи първи стъпки в музиката?
 
Живеем във време, когато всеки и на всяка цена иска да стане известен. Когато копираш и подражаваш на стил, с който нямаш много общо, винаги си личи. Обикновено отнема време да разбереш, че си бил на грешната следа, че си се отклонил от твоя си път. От една страна няма излишен опит, но от друга има време, което не може да бъде наваксано, ако ме разбираш… Бих казал на прохождащите в този стил музика: „Не се движете само по тенденциите, а ги създавайте!


Коментари
Подреди по
-4
Гошо
преди 2 години
Абе то в тия клипове 1/2 са некви кифленски задници. Изобщо с кви очи тия плехари се обясняват така... Не ги ли е срам, поне си кажете, че сте си за кинтите и задниците, не се правете на мн рап играчи.. Поне другите плехари си признават, че са си такива и им е само за кинти, не да е праат на интересни... Рап ми правили :D :D
-1
Далеч...
преди 2 години
Пич, далеч си от истината...

HIPHOPARENA.BG ВЪВ FACEBOOK
HIPHOPARENA.BG ВЪВ GOOGLE+