DJ SKILL – Пловдивският посланик на хубавата музика

5164
20 Октомври 2016, 20:36





Здравей! Ти пътуваш много. Какво правиш сега и къде те намираме?

 

 

Сега съм си в Пловдив, общо взето си почивам след „Капана Фест“ и 20-тия Голям Пловдивски Базар за Грамофонни Плочи и си разцъквам тук едни семпли и ще сглобявам някъв инструментал (Даже съм си го луупнал в момента и си пиша по въпросите)

 

 

Ти си ветеран в BG, с Ударната Група направихте 20 години от създаването си. Как се промени за тези 20г.  българския Рап според теб?

 

 

За тези 20 години с Ударната Група видяхме и се наслушахме на какво ли не, слава Богу, сега - последните години виждам толкова много млади, талантливи момчета и момичета, които според мен вървят по правилния път за Хип Хопа в БГ. Макар и малко, но все пак в повечето от тях се забелязва едно уважение към по-старите. Като, че ли по някакъв начин са разбрали, че трябва да се опрат на старото и да градят така новото. А иначе интригата в Рапа си я има и не мисля, че толкова лесно ще се излекуваме от нея ! Даже някой хора от гилдията казват, че Рапа се поддържа от нея, но за мен Нищо хубаво не ражда тя. Чудя им се на акъла на тези всичките „Батъл Ем Си-та“„Фрий Стайл Ем Си-та“ „Олдскуул Ем Си-та“ всичките в кавички, защо си губят времето в завиране на носове в разни чужди гардероби и търсене и вадене на нечий „кирливи ризи“.....не знам, тяхна си работа - да се оправят, мен това не ме вълнува ама въобще......предпочитам да се вълнувам от успехите на истински кадърните от сегашното будно поколение (графити артисти, брейкъри, рапъри, ди джеи), което няма нашите предразсъдъци и да ви кажа чесно, някакси ми е по-спокойно вече, защото като се обърна назад, виждам, че съдбата винаги е била благосклонна към мен и е отсявала с времето и не спирала и до сега да ме запознава все с качествени хора, в които съм сигурен на 100%, че ще продължат напред да развиват сцената в правилната и градивна посока.

 

 

Ти в момента все по- рядко правиш само Рап партита, наблягаш на фънк, джаз класики, изобщо музика, която не може да се чуе навсякъде, какво ти даде това „преориентиране”?

 

 

Това преориентиране бих го нарекъл по-скоро „надграждане“, защото те нещата са много свързани и само този, който е с капаци на очите и с тапи в ушите няма да може да забележи и да чуе това за което говоря. За мен има толкова много РАП във Фънка, във Джаза във Блуса, ако щете и в Суинга и въобще навсякъде....от къде мислите са всичките семпли в Рапа?....Вече има интернет, всичко може да се разбере и открие. Идеята е да се поотворим повече към света на музиката, да опитаме да чуем и други стилове, да се върнем към корените, да върнем лентата малко по назад във времето и да се замислим дали пък нещо от онова време няма да ни хареса и да го пренесен в настоящето и да оцелее в бъдещето. Трябва да потърсим от какво душата ни има нужда. Защото аз съм сигурен (поне за мен), че човек, на който му се занимава и е тръгнал да прави своя Рап днес - не трябва да слуша само Рап....за това „надграждане“ говоря и спирам да умувам до тук....над това, което казах оставям да мислят много хора от гилдията

 

 

Ти си един от Големите колекционери в България, имаш собствено местенце за плочи в центъра на Пловдив. Какво се случва с Домъ на плочата „Soul Searchin”?





 

 

Идеята на Домъ на плочата „Soul Searchin” не е комерсиална, а образователна и градивна. Моето място не е изцяло магазин, то е местенце, където се събираме меломани, колекционери и ценители на виниловите плочи. Целта му е да изгражда у хората отношение, любов и потребност към музиката. Домъ на плочата „Soul Searchin” организира и Базари за Грамофонни плочи и стара музикална техника, където се събират продавачи от цяла България и Балканите и това, което мен ме радва най-много, е че интереса и броят на новите почитатели на аналоговия звук постоянно нараства.

 


 

След Капана Фест и Нощта на музеите и галериите, която се провежда дълги години и е стожер в Българската култура аз знам че ти си Горд Пловдивчанин – ти си част от това, имаш ли препоръки към културния живот в твоя град? Доволен ли си от това което се случва?

 

 

Пловдив е прекрасен град с богата история и огромен потенциал. Зарядът в младите хора, които сега творят в Пловдив и искат да го развият като културна Столица все още е чист и неподправен и дано наистина „Заедно“ да съумеем да го запазим за идните поколения. Кроят се обаче и много „Пъклени“ планове за града ни, които са свързани единствено и само за големите пари, които ще се налеят, но „Ентусиазма“, „Непреклонните Принципи“ плюс „Чистите добри идеи“ и „Съвестта и Ценностите“ на такива като мен ще им обърнат каруците на злонамерените лицемери

 

 

Какво е Нивото на Бг Рапа и на Рап партитата в Пловдив в момента?

 

 

Нивото е много ниско, няма к'во да се лъжем!!! Има много какво да се желае...

 

 

А нивото на Бг Рапа като цяло?

 

 

Отговорът ми е същият като за Пловдив с малки изключения за София, където все пак се е съсредоточила цяла България и все пак „новата вълна“ от талантливи млади рапета, ди джей, брейкъри, бийт боксери и графити артисти са там. Имам чувството обаче, че сме заспали 15 години и сега се разбуждаме малко по-малко...срамота за всички нас......ама молбата ми е, тъй като ги похвалих от София да не се отпускат много много и да се правят на звезди, че рапа от провинцията може да удря лошо (Да не се обижда никой, просто казвам да се има предвид)

 

 

Имаш ли любим Бг рап изпълнител в момента,някой който ти е грабнал ухото ?

 

 

За мен положението е такова - на един харесвам инструменталите (Бийтовете), на друг самия „Флоу“ -  самото рапиране и послание, на трети - клиповете, на четвърти - дикцията, на пети - шоуто и поведението на сцена и т.н. и т.н... Нямам като цялостност един артист да кажа: „Ей, т‘ва е моят човек“, просто май излиза, че имам много мои хора, които харесвам, подкрепям и уважавам, но аз съм си малко странен и перфекционист, така че да не ми се обръща толкова внимание

 

 

Има ли надежда за Бг Рапа?

 

 

Има, как да няма! Трябва според мен обаче да се помисли в една друга посока и да се премине границата на „тийнейджърския“ рап...хората над 30-40 години са не по-големи фенове на тази музика...не трябва да се забравя това. За това стига с тия лафове - „Дай да направим някое хитче, ще сложим някво женско вокалче или пък да спретнем някво „трапче“ да привлечем тази и тази аудитория в този и този бар и т.н... Айде стига вече излагации и лиготии...

 

 

Ти си бил на много Рап Концерти - кой ти е мечта да  гледаш на живо?

 

 

Аз, който искам да видя, ще го видя и ще се изкефя на макс, но бих искал друго нещо. Иска ми се да дойде някой (който и да е, без значение), ама с поведението и държанието си да може така да им повлияе на „тийновете“ в момента, че те да влезнат в правия път, защото сегашния Рап, който се шири навсякъде за мен е пълна чалга, пълен „Shittt”

 

 

Къде можем да те хванем скоро на Парти?

 

 

Който се интересува - разбира къде какво се случва

 

 

Пожелай нещо на читателите на hiphoparena.bg...

 

 

Открийте себе си и вървете по вашия път. И ако ви е отредено - го отъпквайте за тези след вас.

 



 

 

SKILL'S LINKS:

 

https://funkyskill.bandcamp.com/

http://www.soulsearchin.net/

https://www.facebook.com/Vinyl's Homeplace "Soul Searchin' / Домъ на плочата "Soul Searchin'

https://www.youtube.com/user/The7HILLSPRODUCTION

https://www.mixcloud.com/FUNKYSKILL/

 

 

АПОСТОЛ ЧАКЪРОВ

 

 

Кой е DJ SKILL?

 

 

Пловдивчанинът Стефан Колев Колев или както е известен в музикалните "Underground" среди с прозвището си "SKILL" е диджей, продуцент, дизайнер, old school рапър, радио водещ и запален колекционер на рядка и трудно намираща се музика на грамофонни плочи. Човек с над 10 000 винила или един истински меломан и ценител!

SKILL е музикален експериментатор с доста различни и интересни по стил проекти зад гърба си.

Той е един от първите, които в средата на 90-те започват да организират "Черни партита" в Пловдив, където идеята е да се пуска Рап, който не е комерсиален и не се слуша по дискотеките. По този начин, макар и бавно се налага определен вкус и разбиране за тази музика и се сформира първото хип хоп общество след 90-те в Пловдив.

SKILL е един от основателите на култовата пловдивска рап организация "Ударната група" през 96-та и също инициатор за създаването на независимия пловдивски лейбъл "4REAL". През 2010-та създава и свой независим музикален лейбъл с няколко пловдивски приятели (Beat makers), който се казва 7HILLS PRODUCTION и е насочен повече към любителите на безкомпромисните класически Хип Хоп бийтовете смесени с различни "samples & cutz"

SKILL е също един от първите, които в началото на 2000-та година възражда интереса към старата българска танцувална музика, като започва да пуска български тракове по Брейк състезанията (които тогава масово се организират из цяла България) и по този начин припомня на музикалните си партита плочи от единствения и вече не съществуващ български музикален лейбъл „Балкантон”.В последствие подобен тип вечеринки стават негова запазена марка и се случват периодично в различни градове на страната под името "Балкантон Носталгия".

SKILL е неделима част също и от проекта "Българи", който е изграден на основата на уникалния Български автентичен фолклор, смесен с класическите тежки Hip Hop Beats съчетани с подбрани семпли и въздействащи фрази от поезия и всичко това вкарано на място със скречове. В проекта взимат участие кавал и каба гайда и на няколко пъти се реализира с участието на голямата Българска певица Янка Рупкина.

Вече повече от 20 години, SKILL продуцира, компилира и пуска музика, която хората нямат възможност да чуят навсякъде. Неговите музикални интереси не могат да се сложат в рамка и обхващат целия огромен период от самото начално развитието на музиката и се стигне до нашето съвремие. Но все пак можем да кажем, че неговите предпочитанията и любимите му години са годините от края на 50-те до края на 70-те !!!

От края на 2007-ма, SKILL е създател на две специализирани online радио предавания: „Добрите Стари Фънки Времена” и "Yes,Yes Y'all To Da Beat Y'all", които са култови и за годините си тогава в България са като свежа глътка вода от извора. Те оставят своята си диря в историята, като повлияват на много хора и дават тласък на доста от появили се след това онлайн радиостанции и предавания.

SKILL е участвал и в редица предавания по националните медии (БНР - София / Пловдив, БНТ, Нова телевизия, Би Ти Ви и др.) и е взимал участия на една сцена с доста от изявените утвърдени български популярни артисти (Янка Рупкина, Валя Балканска, Теодоси Спасов, Мишо Йосифов Секстет, Ангел Заберски-син, Акага, Белослава, Мария Илиева, Графа, Спенс и мн. др.) както и гостуващи чуждестранни изпълнители и представители на световната сцена като (DJ Vadim & Yarah Bravo, DJ Mark Hype, Snowboy, We Funk Radio dj's, Kurtis Blow, KRS One, Ugly Duckling, Lords of the Undaground, Jeru the Damadja и мн. др.)

SKILL е бил неделим участник, организатор и радетел на едни от първите големи фестивали популяризиращи уличната хип-хоп култура като (Брейк денс, Графити, Рап, Бийт Бокс, Скейт бординг) в България, а именно събития като (Break down / София, Jam On It / Смолян, Fun city / Варна, Sprite graffitty fest, ON Fest, Wake Up Fest, Red Bull BC ONE и т.н.)

 

 

В момента SKILL развива и разработва свои бранд с името "SOUL SEARCHIN', който включва в себе си 5 неща:

-> Online radio "Soul Searchin' (Радио за тези, които търсят и намират в музиката тази малка частица или нотка, която може да се усети с душата и сърцето -> www.soulserchin.net)

-> Домъ на плочата "Soul Searchin' (Един оазис от музика на грамофонни плочи, където времето е спряло. Едно малко и уютно място за срещи на меломани, колекционери, хайфисти или обикновенни хора, които си разменят, продават или просто споделят впечатления за музиката която обичат)

-> "Soul Searchin'PEOPLE" (Визуализация и документиране на интересни и образователни срещи с различни dj, колекционери, музиканти и интересни личности гости на Домъ на плочата "Soul Searchin')

-> Mалък Комбо състав с музиканти "Soul Searchin'LIVE Project" (Проектът е създаден с идеята да се запази и съхрани стария начин на записване и да се поддържа суровия и мръсен звук на 60'те и 70'те)

-> Базар за Грамофонни плочи "Soul Searchin' (Целта и идеята на тези базари е да се възроди старата култура на слушане и възприемане на музиката и да се завърне интереса към Грамофона и Грамофонните плочи в България. Това е много важно, защото на първо място те носят душа, съхранили са богатството на историята и са от тези ценни неща от доброто старо време, които са се доказали като перфектния, качествен звуко-източник и носител)



Коментари
Подреди по
0
Bukky
Преди 1 година
СВИДЕТЕЛСТВО: КАК СЕ НАПРАВИМ СВОЯ ЕКСПОЗИКНА ГОСПОДА. Казвам се Bukky, искам да разкажа на света как съм получил помощ от този велик човек, който ме заклина да си върна съпруга, а днес съм щастлив със съпруга си, съпругът ми замина за 3 години и той е с друга жена, докато страдах от самота, колко болезнено. Моите братя и сестри там ви съветвам да поправите живота си и да имате добър дом, отколкото да страдате, казах на този човек, че ще споделя добрата му работа в интернет, затова правя това сега. Той донесе на съпруга ми, който напусна за 3 години за по-малко от 24 часа, той е наистина мощен човек, така че ако някой от вас се нуждае от помощ от всякакъв вид, аз вярвам и знам, че д-р Огунделе може да ви помогне 100%. Можете да се свържете с него на имейл: ogundeletempleofsolution@gmail.com. За директни обаждания и Viber чат: +27638836445.
0
Sara
преди 2 години
ТРЯБВА ДА СЕ ПРОЧЕТЕ: Здравейте на всички Моето име е Сара, искам да ви кажа едно голямо благодаря на великия д-р Огъндъл, че ми върна щастието, видях неговия контакт онлайн от друга дама, която той преди това помогна. Не знам как да изразя това, което е направил за мен, защото е направил повече от великолепен за мен, защото той ми върна любовника не само моя любовник, а сега и съпругът ми, след като се раздели с мен в продължение на 6 години. Наистина оценявам голямата помощ, която ми е дал и мисля, че съм най-щастливата жена тук на земята. Радвам се, че моят човек отново се върна, всичко, което направи за мен, беше само за 24 часа, какво могъщ човек, върна съпруга ми, който напусна 6 години само за 24 часа, благодаря ви. Направих споразумение с него, за да споделя добрата си работа онлайн и дори на радиостанцията. Ако искате да благодарите на д-р Огъндъл за мен или имате нужда от неговата помощ, д-р Огъндел има властта да решава всякакви проблеми, чрез имейл: ogundeletempleofsolution@gmail.com...
0
Sara
преди 2 години
ТРЯБВА ДА СЕ ПРОЧЕТЕ: Здравейте на всички Моето име е Сара, искам да ви кажа едно голямо благодаря на великия д-р Огъндъл, че ми върна щастието, видях неговия контакт онлайн от друга дама, която той преди това помогна. Не знам как да изразя това, което е направил за мен, защото е направил повече от великолепен за мен, защото той ми върна любовника не само моя любовник, а сега и съпругът ми, след като се раздели с мен в продължение на 6 години. Наистина оценявам голямата помощ, която ми е дал и мисля, че съм най-щастливата жена тук на земята. Радвам се, че моят човек отново се върна, всичко, което направи за мен, беше само за 24 часа, какво могъщ човек, върна съпруга ми, който напусна 6 години само за 24 часа, благодаря ви. Направих споразумение с него, за да споделя добрата си работа онлайн и дори на радиостанцията. Ако искате да благодарите на д-р Огъндъл за мен или имате нужда от неговата помощ, д-р Огъндел има властта да решава всякакви проблеми, чрез имейл: ogundeletempleofsolution@gmail.com...
0
lilian nikky
преди 2 години
Казвам се Лилиан Н. Това е много радостен ден от живота ми поради помощта, която Dr.saguru ми даде, като ми помогна да върна бившия си съпруг обратно с магията и любовта си. аз бях женен за 6 години и беше толкова ужасно, защото съпругът ми наистина ме изневеряваше и търсеше развод, но когато се натъкнах на имейла на Dr.saguru в интернет за това как той е помогнал на толкова много хора да си върнат обратно и помагат да се установи връзка. и да накарате хората да бъдат щастливи в отношенията си. обясних моето положение на него и после търсех неговата помощ, но до най-голямата ми изненада той ми каза, че той ще ми помогне с моя случай и тук аз празнувам, защото моят съпруг се е променил напълно за добро. Той винаги иска да бъде от мен и не може да направи нищо без моя подарък. аз наистина се наслаждавам на брака ми, какво голямо празнуване. аз ще продължа да свидетелствам в интернет, защото д-р Сягуру наистина е истински калибър. НИЕ НУЖДАТЕ ПОМОГНЕТЕ ПОВЕЧЕ ДОКУМЕНТАЦИЯ ДОКТОР САГУРУ СЕГА..
0
Иван
преди 3 години
:) Още един весел факт който може би малко хора знаят. Нека Skill ви разкаже как далеч преди Ударната група и 4REAL той ( Skill ) пееше Рап музика пред сестра си и една тумба студенти във бившите Общежития на ВХВП в Пловдив , как пеше на студентски празник в един ресторант на ул. Капитан Райчно , после една дискотека в село Маноле ... хаха той ще си спомни кои години са били това :) Иначе много истини има в това което Стефан казва за Рап музиката в БГ. Общо взето една шепа истински разбиращи хора (от Рап) и на техен гръб са се залепили една тумба паразити които си въртят интриги зад гърба кой кой напсувал, кой на кой шамар залепил пък той отишъл по махленски да се оплаче по телевизията.. Жалка история ! Желая на Стефан много здраве и винаги да остане такъв какъвто го помня от денят в които се запознах с него още докато той бе ученик в Дървото :) Голям , Голям Човек !
0
Иван
преди 3 години
Цитат: "... Той е един от първите, които в средата на 90-те започват да организират "Черни партита" в Пловдив, където идеята е да се пуска Рап, който не е комерсиален и не се слуша по дискотеките...." ??? Тука малко се поизтърва списващия статията май :) Средата и краят на 90-те Стефан ( SKILL ) ходеше да пее в една къща с едни момчета с Стамболийски в влака като се возеше без билет и контролата го познаваше :) беше забава голяма. Черните партита започнаха след като Стефан се запозна със Хосе ( JOSE ) , тогава вече дойде Ударната Група , 4REAL и тн :) Вземете да разкажете при кой DJ нашият Skill беше на курс по средата на 90-те още когато никой нямаше на идея какво е черно парти по Тепетата. Еххх спомени а :)

HIPHOPARENA.BG ВЪВ FACEBOOK
HIPHOPARENA.BG ВЪВ GOOGLE+