DarkSide: Никога не забравяй от къде си тръгнал! (Biography)

3144
21 Юни 2016, 11:21

Ако някой се лута безцелно в невежеството и дълбокия материализъм... и се нуждае от някой, който да го цапне с някоя сурова дума или цял речетатив, за да го накара да изтрезнее, да стъпи на земята и да попие малко мъдрост...  Васето, по-известен на почитателите на българската рап музика като DarkSide (War of the Masses, Out In Space Studio), чудесно би се вписал в тази роля – да „вади мозъци от транс“, както пееше Gerata в „БГ рап“.

 

DarkSide работи като аудио-видео проектант, но професията му по призвание е да бъде MC. Не обича самозабравили се хора, затова житейското му мото е: „Никога не забравяй от къде си тръгнал“ .

 

А откъде е тръгнал Васето? Как и кога е започнал да прави рап и каква е цялата му рап история? Ето я хронологично поднесена, за което сърдечно му благодаря, че отдели време, за да опише всичко старателно и детайлно!

 

КАЛИНА ВАСИЛКОВА

 

Може би нещата тръгват някъде от 98‘-99‘ година . Тогава слушах какви ли на музика и парчета , стойностни , не чак толкова , български и чужди , но все пак за да намериш себе си , трябва да преминеш през общо взето – всичко , че да можеш да намериш твоето кътче , където наистина те пали до краен предел и знаеш , усещайки го със сърцето , че това е твоето , това ти е свободата . Моето кътче намерих през далечните вече 2002-2003г. Бях се зарибил по редица филми вдъхновени от Хип-Хоп Културата , МC-ing и всичко свръзано с Хип-Хопа . Помня как гледах за пръв път Rhyme & Reason , How High с MethodМan & Redman , обаче истинското вдъхновение изпитах може би най-силно , когато гледах „8-ата Миля“ . Тогава сигурно 100-на пъти съм го въртял , започнах да пиша лирика , разбира се доста хаотично и отначало въобще не следвах някаква точна схема , просто нахвърлянки в рими . Отбелязвам , че имам огромна колекция от дискове и касетки , които съм събирал от 14-годишна възраст , та до ден днешен . Целият този начин на мислене , държание , усет , емоция , сила , ме впечатли , присъствието на сцена , на големите МС-та също , начина по който се поднасяше всичко , без значение в парче или на живо , ме накара да се влюбя буквално в цялото това гловално движение . Имах неустоимо желание да започна да правя парчета , непрекъснато бях с Уолкмена в джоба и в градския транспорт писах текстове , возейки се из трамваи и рейсове . Носех си винаги запас листове хартия и химикал , за да мога , когато ми хрумне нещо , веднага да го записвам . Помня , че по едно време толкова се бяха смачкали , че приличаха на стари свитъци хахахха . Целта ми беше , да надграждам , колкото и време да ми отнеме , просто в един момент , осъзнах , че го усещам наистина отвътре , с цялото си същество . Бях решил да покажа на себе си , а и на останалите , че това не е само едно е такова детско бленуване , ами нещо доста по-сериозно и съм готов да се боря за него .
Помня , бях си направил вкъщи на уредбата постановка , помолих чичо ми , да ми купи микрофон , за да мога да си правя домашни записи . Така и стана . След това сигурно имах поне към 50на домашни записи , е така , в моята стая , затварях се и записвах , писах лирики и записвах , постоянно .


След това , се събрах с един индивид , пишеше се мой човек , долу в Лозенец , той имаше дек , с миксер и вход за микрофон и много архаичен усилвател , започнахме да записваме ДЕМО проекти на касетки . Бачкахме в хола , след това се преместихме в мазето му , защото горе вдигахме дандания и не ни търпяха , хахаха , общо взето – началото беше трудно . По едно време бях на ръба , питах се има ли смисъл , ще стане ли нещо или просто ще остане един хубав спомен от тийнейджърските години , ама се стараех да пръглъщам трудностите и да продължавам , слава Богу , че не се отказах , това беше изборът и нямаше да се отметна , въпреки моментните разочарования .


Когато бях 8-ми или 9-ти клас не помня вече точно , но някъде там , една моя съученичка ме запозна с BUGS
от DOG SQUAD , който беше 3-4 години по-голям от мен . Бях наистина в уникална еуфория , защото доста добре познавах кое е крюто , още от скандалното и супер яко всъщност радио Мила , кои са DOG SQUAD и за какво става дума . Имаха предаване по него тогава и го следях .

 

Бях им доста сериозен привърженик , а познанството ми с Даниел Цачев – BUGZ ми даде стартовата пътека , за да сбъдвам мечтата си и да се реализирам . Той беше човека , който ми помогна тогава доста и разбира се приятелството ни продължи по-натам в годините , но да не се отклоняваме .


Беше ми казал: „Обади ми се , брато , за да се уговорим , да те водя в нашето студио , да се видиш с бийтмейкъра и продуцента и да почваме“ . И аз бях меко казано , екзалтиран , разбира се бяхме си говорили , че  съм надъхан и ми се записва яко . Исках да покажа какво мога и да трупам опит , сред хора , които са в тази Култура доста по-дълго от мен .
Бях готов да попивам всичко като гъба , без значение колко време ще ми отнеме , без да се отказвам .


Така се запознах и с T.H.A.Buchkata
, няма да забравя никога първия път , когато отидох в студио НОВА , там на 17-я етаж в кв. Дървеница . Той ми показа какво ли не , пускаше ми парчета , които още не бяха издадени , питаше ме как искам да звучи , това което ще направя . Какъв бийт искам да ми направи , записа ми диск с техните неиздавани парчета и не ми трябваше нищо друго .
Това ми беше нужно , за да се надъхам неимоверно много и ми показа , че има светлина в тунела , показа ми и , че трябва много , много работа и практика , за да се развивам напред и нагоре .
Започнах да тренирам още повече , писах текстове , записвах , писах , записвах в нас и в студиото , от време на време , когато имах пари за студийно време , времената бяха тежки , не само ученическите , а и след това . В началото , а и след това си правех фрийстайли , но след време , разбрах , че това не ми е много силата , силата я търсех , а и сега също - в добре изложената концепция , структура на лириката , посланието и поднасянето на всичко това заедно и ударно , изграждането на свой собствен стил и поведение , поне за мен е ключово за едно МС .

 

Надграждах общата си култура по музика , подбирах , свалях файлове и купувах музика на физически носители , и то не само РАП , а всякаква – soul , jazz , blues и още , и още .
Стараел съм се винаги  , слушайки и вниквайки във всяко едно парче , стил или каквото и да е свръзано с материята , да извличам максимума за себе си , като усещане , емоция , смисъл .
Записах един-два трака в тогавашното студио НОВА , но след като се случи така , че изгоряха хард дисковете всички демо записи , бяха загубени и то не само мои  , ами и на всички , които бяха бачкали .


Не мина много време и се засякохме и с Митко Аронов - DRUNKEN MA
, въпреки че беше по-голям на години , винаги ми е бил пример за това как се прави РАП , учил съм се и съм го слушал за всичко . Станахме приятели с времето и то добри , и няколко години след като се разпадна DOG SQUAD като Хип-Хоп движение , се заговорихме , че иска да прави албум и ме викна да бачкаме по общ проект .


Отвори се шанс и стартирахме проекта – CHEEBAH CHEEBAH Workshop
, което играе доста голяма роля в развитието ми за напред . В студиото бяхме – Drunken Ma , аз , DJ DARTFADE , TRU KILLIN и след половин година някъде след това , се присъедини към нас и Sr.Martini .


На кратко , без дълбоки подробности , там създадохме и War Of The Masses
като група , записан е целият албум – ИЗПОД ОТЪПКАНИТЕ ЦАРЕВИЦИ , който излезе през Януари 2015 година официално , изцяло миксиран и мастериран от T.H.A. . В тези години правехме парчета всеки ден , стояли сме от обяд до 1-2 през нощта , само пишейки лирики и записвайки , на момента , по 5-6-7 парчета за една вечер .

 


Предстои и вторият албум на War Of The Masses
до края на 2016г. , има записани още 30 трака от онова време .
След около две години съществуване , по една или друга причина , CHEEBAH CHEEBAH WORKSHOP studio
се разпадна .


Имаше период на затишие покрай мен и останалите . Родиха се проекти с талантливия композитор Георги Стрезов , които бяха доста музикално насочени , тежък оркестрален РАП , със солидна социално-политическа насоченост .


Обособявахме един автентичен стил , присъщ за WAR OF THE MASSES .


По същото време , заедно с Мартини , започнахме да работим с K2 (UGLY) , столично крю , наши приятели и до ден днешен , с които имахме дузина парчета и проекти заедно  .


Появи се сингълът СЪРЦАТА НИ БИЯТ заедно с клип , обработен от не кой да е , а от Бучката , от движението DOG SQUAD
.


Последваха още доста парчета и лайф участия , непрекъснато се движех и изграждах стила си , като МС , било то на сцена или зад микрофона .


Разделиха ни се пътищата с UGLY , през 2012 година , не заради пререкания , ами просто решихме да си поеме всеки по неговата пътека .


Заедно с Sr.Martini
се запознахме с Християн Христов – IMP . Година , две преди това почти всеки път на лайф участие , бяхме рамо до рамо на сцена с Импеца
Не трябваше много време да разберем , че си допадаме много като хора , като виждания и мироглед , като артисти и начин на работа , отдадено и без напрежение помежду ни , абе , с една дума приятели до края , няма как да е иначе . Така се роди първо и общото ни парче „А с‘а видя ли“ , което смея да твърдя се превърна в слушаемо от много хора и достигна до тях , с житейското послание , което бяхме вкарали в лириките си , защото малко или много всеки от нас е минал безброй трудности , докато успее да покаже , това на което е способен и хората , които слушат да го усетят със сърцето си .


През 2013 година към края ,  аз , заедно с Мартини и IMP
, станахме част от студиото и лейбъла СОФИЯ 1000 . Там се сътвориха тракове като „Наща територия“ , „Не бих могъл“ , „One Шшшт“ , „Глътка въздух“ „Всичко ще е наред“ , „Всички да си знаят“ .


Горе-долу една година продължи пребиваването в СОФИЯ 1000 и  заедно с IMP
,  Sr.Martini и нашият приятел Борислав Божков (китара) , разбрахме , че ако искаме да се развиваме още , ще трябва да поемем по друг път , но заедно , имайки предвид неразбирателството тогава с другия член на лейбъла , така че напуснахме след разговори се взе решението .
От 2014 година октомври или ноември месец , сме част от може би най-стабилният , силов и разнообразен Хип-Хоп колектив до момента , в който сме били , а и по принцин , а именно – OUT IN SPACE CREW .


Семейството на Out In Space студио (лейбъл) е голямо , но основните звена са – Alexmall&GEM , Mihaela Martin , IMP , Gerata ,  Sr.Martini и Аз . Като имаме и бенд , Out In Space band нашите приятели , които са ни зад гърба винаги – Красимир Дзанев (барабани) , Борислав Божков (китара) , Явор Милчев (бас) , Петър Петрушев (пиано) и Александър Михайлов (Саксофон / бас) .

 


Декември 2015 , излезе и общия ни микстейп – Out In Space Mixtape vol. 1
, който съчетаваше уменията и сърцата на всички ни в това крю , 15 трака , изработката на обложката е дело на Николай Петров GLOW , бивш член от графити крюто 140 Ideas .
Всеки един от нас в това движение , лейбъл , философия или братство , както искате го наречете ,  сме доста отдавна на сцена , зад микрофон и в Хип-Хоп Културата , въпреки всички трудности по пътя , сега вече сме точните хора , на точното място , в точното време .
Няма какво да спре подема .Зад гърба си имам заедно с моите хора , участия из цяла България , осъществено турне из 4 града през 2014-та декември . Второ е на път да бъде завършено също , посещение на 5 града .
Бил съм на сцена редом до световни имена като – Funkdoobiest , Beatnuts , Jeru The Damaja , Slaine , Sick Jacken, Keith Murray .
На една сцена сме било заедно с повечето от настоящите също и легендарни Хип-Хоп артисти от българската Хип-Хоп Култура .

 


Множество интернационални колаборации с МС-та от други държави са реализирани . Други чакат своя ред , съвсем скоро
“.

Свързани новини
Рапърски Истории 0 1182
DarkSide: Без взаимно уважение – няма да има прогрес!
18 Април 2016, 20:45
Как изглежда състоянието на българската хип-хоп музика в момента през погледа на DarkSide Out In Space Studio? „Хип-Хоп Културата като цяло в България доста често е на кантар , тоест - ту във възход , ту има и леки спадове, но едно е сигурно - ИМА..

Коментари
Подреди по
0
Roxie
преди 3 години
That's a we--tlhoughtlout answer to a challenging question

HIPHOPARENA.BG ВЪВ FACEBOOK
HIPHOPARENA.BG ВЪВ GOOGLE+