Calligraphist - Завръщане с Godspeed?

1516
10 Януари 2017, 13:10

Новата 2017 – а се очертава като много добра година за Българския Хип-  Хоп, поради факта, че още в самото й начало БГ емситата бълват доста продукция.

 

Впечатление обаче прави едно много интересно включване от един огромен  талант, наречен Calligraphist. Може би през годините сте го срещали под псевдонима $cumbag или пък Wordsmith, но нека ви дадем едно бързо инфо:

 

Братото реди супер здраво на английски и има тракове с членове на La Cocka Nostrа, D-block и други чудовища от световният ъндърграунд. Има участия зад граница, като е бил на сцена със Snowgoons, Dope D.o.D и др.

 

Има и кадри от въпросните прояви, където може да забележите и младия Жлъч, с който са тандем на сцената тогава. Лириката на Calligraphist  изобилства с изключителни punch lines и само 17 годишен започва да представя България по различни престижни МC контести. Печели  фийт с Kool G Rap, но там така и не разбрахме какво се случи. По – важното е какво се случва сега, тъй като след 3-годишна творческа пауза или лутане, както го определя самият той, новият му проект „Godspeed” видя бял свят.

 

На фона на кратката му автобиография, която ви представихме, или ако сте слушали предишните му тракове, този ще ви изненада много, ама много приятно, дори и да не сте Хип – Хоп фен. Над 7-минутна акустична приказка, в която плътният глас на нашето момче в ролята на разказвача, може да те отнесе надалеч и надълбоко, през различните и части. Чудна музика, по която са работили и Calligraphist и група изключителни музиканти.

 

Разпознахме врачаните Junk Yard, на класическите инструменти е Иван Иванов, а дамските беквокали са дело на Благовеста Петкова „Bexx. Записът е осъществен в София в Loud- Fi Studios, а в Мюнхен микса е направил Leo Erichmann. И всичко това на фона на творба за бягство от Содом  от 1810 г. на американският художник Бенджамин Уест, прави наистина този проект необикновен.

 

Нетипично, необичайно -  не можем да дадем точно определение на това хип-хоп произведение. Сваля всякакви рамки, а принципно  нещото, в което ние сме най - добри е да поставяме такива. Крайно време е да осъзнем, че в Хип- Хопа няма рамки, бил той ъндър или комерс, важно е качеството. Различните видове Рап в България са богатство.

 

Музиката не може да се сложи в рамка. За да се убедиш в това, вземи си слушалките и си пусни Godspeed и чети лириката внимателно! Силно се надяваме това да е част от албум, по който Calligraphist  е бачкал последните години, триумфално  завъръщайки се и на Световната сцена.

 

 

АПОСТОЛ ЧАКЪРОВКоментари
Подреди по

HIPHOPARENA.BG ВЪВ FACEBOOK
HIPHOPARENA.BG ВЪВ GOOGLE+