Боро Първи с коментар за „Адаманд“! И издаде в аванс: „Песни за царе и придворни 2“ се задава, „Голям Юс 3“ - също!

9865
28 Януари 2018, 20:00

Подписът на Боро Първи върху вече влязъл в сила договор, изготвен от Adamand Records, се превърна в горещ топик от близо седмица насам. Кое остава същото и кое ще се промени в музикален план за Б1, разказва самият той:- В кариерен план – подписването на договор между теб и „Адаманд“ като естествено и очаквано следващо стъпало ли  трябваше  да бъде възприето?

 

 

Никога досега, като съм правил музика през всичките тези години, не съм съм я правил с идеята, че ще отида в продуцентска компания / лейбъл. По-скоро беше възможност, от която аз и моят екип решихме да се възползваме.

 

 

- Защо феновете останаха толкова стъписани?

 

 

През годините съм забелязал, че хейтърите по принцип вдигат най-много шум и създават една илюзия, че са супер много, а всъщност не са чак толкова голям процент от хората. Хейт имаше още преди да пуснем  „Мърдай“ – когато обявихме песента и пуснахме artwork-а, което ме навежда на мисълта, че това е хейт, провокиран от предубеждение и предразсъдъци и нищо повече. В последствие, като пуснахме песента, хейтът рязко намаля, защото хората видяха, че песента е готина. Естествено че има и фенове, които останаха разочаровани. Но аз винаги съм правил песни за хората, които искат да ги слушат… Не насилвам никого да слуша…

 

 

- В песента „Готов съм“ отпреди 3 месеца ти всъщност им съобщи директно  за намеренията си. Песни, в които си осмивал комерса, са възприети буквално, но актуалните предупреждения – не са. Как си обясняваш тези процеси?

 

 

Интересното  с „Готов съм“ е, че аз я записах вечерта преди да отида да запиша куплета си за „Мърдай“. Тогава изобщо нямаше такава идея да влизам в лейбъла. Криско просто искаше да направи песен с мен и Dim4ou.

Никога не съм осмивал комерса поради самия факт, че за мен комерсиално и некачествено не са синоними. Но от друга страна смятам, че в голямата си част комерсиалната музика в България е достойна за осмиване, защото е блудкава и безхарактерна, а аз от доста години се мъча да правя точно обратното. След първата си продадена песен или платено участие, ти вече си комерсиален изпълнител, искаш или не…

 

 

- След като с всяка година се качваше все по-нависоко, по иновативен начин, не смяташ ли, че прибърза с обвързването с продуцентска компания, вместо да изчакаш още малко и сам да си извоюваш следващото стъпало нагоре… И евентуално ти да си направиш някой лейбъл?

 

 

Подписването с лейбъла не го възприемам като бърз начин за победа или нещо от този сорт. По-скоро аз и екипът ми, заедно с партньорството ни с „Адаманд“, искаме да развиваме българската музика и да я движим нагоре. Така, че не мисля, че това е бил по-лесният път.

Момчетата от „Адаманд“ имат опит, а мен не ме е страх да призная, че далеч не съм вещ във всичко и имам какво да уча.

 

 

- Дълго време ли обмисляше дали да приемеш поканата на Криско да се включиш в лейбъла?

 

 

В интерес на истината ми трябваше известно време да помисля, защото не беше нещо, което съм обмислял преди това изобщо като вариант. В крайна сметка аз и екипът ми решихме, че това е стъпка нагоре, а не в страни, както много хора се опитват да го изкарат.

 

 

- С какво Криско те впечатли и реши да работиш именно с него?

 

 

Първото нещо е, че като се запознахме и след като няколко пъти се видяхме, ми допадна като характер, като идея за техническото изпълнение, ако щеш,за творческото изпълнение на песните. Другото , което е – той ми е фен. Аз го видях – цитираше ми песни и наистина е оценил това, което правя и искрено го кефи. Другото нещо е, че той има много широк поглед върху цялата музика, въпреки че стилово не е точно в моето поле… Той го оценява, подхожда с разбиране и иска да го запазим.

 

 

- Наред с всички дейности по направата на една песен, ти сам си миксираше и мастерираше траковете, а те са доста. Вероятно си се лишил от сън и други важни неща, за да може всичко това да е факт. В „Адаманд“ какви ще бъдат функциите ти, ще олекотят ли досегашното ти темпо и естество на работа или ще ги забързат и уплътнят още повече?

 

 

От работа не бягам. Боро бачка доста. Но гледам да се занимавам с нещата, които на мен ми харесват. Около правенето на музика, наистина, досега цялата звукова обработка, с малки изключения, сам съм си я правил. Сега съм отворен към работа с професионални аудио-инженери, с чиято помощ ще доразвия моите умения. Иначе по създаването на музика има много друга работа, с която аз не искам да се занимавам. Екипът ми също поемаше една много голяма част от мениджърската работа и други неща, свързани с цялата музикална дейност. Оттук нататък смятам, че ще съм още по-олекотен в това отношение.

 

 

- С какво „Адаманд“ ще промени Боро Първи и изобщо ще успее ли да го промени?

 

 

„Адаманд“ са потърсили мен, или образът на Боро Първи, защото са намерили нещо, в което смятат, че има потенциал. Така че не мисля, че подходът ми към правене на музика трябва да се промени драстично, за да има резултати. По-амбициозни проекти очаквайте от мен от тук нататък, ще работя с повече професионалисти със сигурност.

 

 

- 2017 беше ултра продуктивна за теб, разписа се отново с албум „Царе и придворни“. Изготвихте ли плана за 2018 и какво да очакваме конкретно от теб като артист на „Адаманд“ през нея?

 

 

В началото на годината разпределихме общия план. Супер скоро да очакват „Песни за царе и придворни 2“. Това за първи път го обявявам. Почти е готов албумът, нанасям финални щрихи. За по-нататък не искам да издавам. Като цяло целта ми до края на годината е да няма черно парти в България, на което да не се завърти поне едно мое парче.

 

 

- Има доста притеснени, че новите обстоятелства ще се явят като край на съюза „Голям Юс“ между теб, Madmatic и Qvkata DLG. Подозренията безпочвени ли са?

 

 

Напълно безпочвени са тези подозрения. Момчетата ме подкрепят в начинанието. Продължаваме да си работим заедно. „Голям Юс 3“ със сигурност ще има, но не бих се ангажирал от сега с дата. Това е удобен момент да кажа, че на 3 февруари сме в клуб „Оксиджен“ в Студентски град, а на 22 март сме в клуб „БЛИНГ“ в Пловдив. Продължаваме с участията и отношенията ни не се променят по никакъв начин.

 

УСПЕХ!

 

 

Въпроси и обработка: Калина ВасилковаHIPHOPARENA.BG
Интервюто проведе: Никола Пайтаков @ BLING CLUB

Свързани новини
Интервю 5 8888
Exclusive Interview: БОРО ПЪРВИ говори за новия си албум „Добре дошли“
01 Август 2016, 14:00
БОРО ПЪРВИ, Boreau, Борис Абилити! Тук не става дума за разтроение на личността, а за един интересен персонаж и креативен артист, който феновете отдавна наричат „рапър“. Продуцира и музика, което го изпраща отвъд ограниченията и етикетите... Преди всичко..

Коментари
Подреди по

HIPHOPARENA.BG ВЪВ FACEBOOK
HIPHOPARENA.BG ВЪВ GOOGLE+