42: Трябва рестарт! Или най-малкото - да се разграничат стиловете, защото слушаме всичко друго, но не и рап

7027
13 Август 2016, 13:10

Какво е да си „професионалист за кеф“? Какво трябва да направи един рап изпълнител, за да достигне до „златната среда“ в тази музика? Какво го мотивира да продължава и прогресира в онова, което най му приляга?

 

 

Отговор на тези въпроси дава 42! Ето и цялото интервю, което рапърът даде за hiphoparena.bg!

 

  

Новият ти канал в YouTube – „40&2“, предполагам, поставя и поредното ново начало в твоята музикална кариера.

Как е по-добре – сега или преди?

 

 

 

Ако говорим за начало, тогава говорим за нови надежди, но при мен това с новия канал е по-скоро ъпдейт, а щом е ъпдейт, предполагам, че сега е по-добре, въпреки,че като цяло - няма голяма разлика.

 

 

 

Открай време рапърите недоволстват я заради кофти фенове-хейтъри,

я заради други рапъри... Трудностите, дразнителите и пречките в тази сфера са наистина много и борбата изглежда е жестока.

 

Мислил ли си някога да се откажеш от рапа? Ако да - какви обстоятелства породиха това желание у теб? Ако отговорът на първия въпрос е отрицателен – какво би те накарало да се оттеглиш от музиката?

 

 

 

Като цяло трудностите трябва да мотивират човека, така става поне с мен и си казвам: "Ще им докажа, че не е така, че грешат". Но стигаш до момент, в който претръпваш. Когато говорим за лоши коментари, за хейтъри, защото ако си под прицел, каквото и да направиш, пак ще си получиш негативизма. Другите рапъри няма как да са пречка, напротив, колкото по-добри се появяват, колкото по-добри парчета вадят, толкова повече ме надъхват, мобилизират. Просто няма по-голям стимул от това. Добрите МС-та и качествения рап, правен от тях, вдига косвено и моето ниво, защото тогава си казавам: "Моето трябва да е по-яко". Колкото до това - да се отегля от музиката - е все едно да питаш някой, който рита топка пред блока, какво би го накарало да се откаже от хобито му. Може би трябва да ми сложат етикет, както и на повечето от нас - „Профисионалист за кеф"!

 

 

 

Като стана дума за трудности... какво би променил в хип-хоп музиката в момента?

 

 

 

За да промениш нещо, както в момента говорим за цяла култура, първо трябва да промениш себе си или по-скоро насоката, в която работиш и да накараш другите да ти повярват. Трябва да стане като епидемия. Аз лично к‘во бих променил... Бих фалирал всички заведения, които правят черни партита с педали, защото това стана масово, пуска се тъпа музика, като цяло, трябва рестарт или най-малкото да се разграничат стиловете, защото слушаме всичко друго, но не и рап. Много често го прочитам в очите им: „Ние да си изкарваме парите от клубовете, пък ти си прави рапа, балък, и стой гладен", да ама няма как да стана цесекар, само защото в Левски не върви. Мисля,че ме разбираш...

 

  

Записваш върху съвременни бийтове, но не спираш да се придържаш към смислените лирики. Такъв вид песни таргетират и събират няколко типа фенове. Това ли е формулата, уцелил ли си златната среда в рапа?

 

 

 

Ти го каза - "златна среда", по-скоро е нож с две остриета, прекалено съм комерс за ъндърграунда, прекалено съм ъндър за комерса, прекалено им стягат прашките, прекалено го взимат навътре. Тази "златна среда" съм я осъзнал отдавна, но тази "златна среда" е моят стил и не мисля да го променям.

 

 

 

Какво трябва да ти се случи в музикален план, за да си кажеш: „Достигнах върхът в моята музикална кариера“?

 

 

 

Кариера имат Спенс, Ъпсурт, Килата. Кариера градят Димчо, F.O. ,Алекс Пи, аз имам Карниера с айрян! Но ако говорим за моя личен връх, мисля, че съм вече близко до него. Имам си фен база, която наистина ме цени и която не е никак малка, за което съм безкрайно благодарен. Знаете ли, че клиповете към "3,2,1'' и "Има ли в менюто ви" са спонсорирани от мои фенове, които всъщност са вече мои приятели? Имам си екип, с който работя, имам идеи. Само времето ще покаже, а може и това да е моят връх...

 

 

 

Две песни с Liter Jack имаш вече. Кои бяха допирните ви точки, благодарение на които се родиха двете успешни колаборации?

 

 

 

В началото "Толкова добре" беше предвидена като част втора на "Той ми е любимият", третият куплет пак си го разделихме с брат ми, като в края на моя такт пращах поздрави на Liter-a. Пратих му да чуе демото, изкефи се и ми му викам вместо да го поздравявам, направо да се включи и резултатът е на лице. Колкото до "Кажи" - инициативата я пое той.

 

  

Успя ли да изградиш през годините здрави приятелства в различните „рапърски“ кръгове? Възможно ли е?

 

 

 

Възможно е, защо да не е. С повечето сме по-скоро добри познати, но имам и приятели, и то не от вчера.

 

 

 

Работиш предимно с AloneBeats. Доста свежи инструментали прави това момче. Мисля, че повече хора трябва да узнаят за този талант. Как би го изрекламирал с няколко думи?

 

 

 

По-скоро AloneBeats е техническата част на 42. Той се грижи за тази част от музиката, която на мен много не ми е ясна. Колкото до инструменталите - спрямо тях е станал малко калпазанин и не се впуска да прави. В момента работим с него по един,на който аз му изсвирих основата, а тои ще го дооправя, защото като цяло - с него се разбираме само с поглед. Колкото до свежите инструментали - те са дело на CJ Smoke Beats. Правил е на "Главата долу", "Пращайте полицията'', има пръст

в музиката на "Кажи" с Liter Jack, правил е и бийта към песента на F.O. - "Пречим".

Скоро ще чуете нови мои неща, също върху негова музика. Работя и с Cross Beats от Добрич, той направи ''Все още дишам", "Лоши мисли" с брат ми Giancana и Жокера, също работя по проeкти пак върху негова музика.

 

 


 

Изглежда 2016 е годината на албумите, ти работиш ли по такъв? Какво всъщност предстои да чуем от теб в най-скоро време?

 

 

 

Септември пускаме микстейп озаглавен "Демото", в него ще бъдат включени неиздавани тракове на ниво демо, както и проекти, които така и не съм записал, а са готови. Пилотният сингъл ще бъде чисто нов трак с видео, песента се казва "Една причина". След това съм приготвил още неща, които най-вероятно ще са част от бъдещ албум, но ще видим...

 

 

 

Десети въпрос нямам. Би ли си задал един, който аз пропуснах, на който после да си отговориш? Хахаха... Просто експеримент.

 

 

 

Много често задават въпроса: Как се виждаш след пет години?“. Тоя въпрос ми е любимият ама аз не хвърлям боб, а хвърлям рими - и за това се питам: - Как се виждаш след един час? - Пиян!

 

 

 

 

КАЛИНА ВАСИЛКОВА


Коментари
Подреди по
0
a.d
преди 3 години
Браво Пешка ,
0
Ива
преди 3 години
Най-добрия от най-добрите, голям си брат ми !!

HIPHOPARENA.BG ВЪВ FACEBOOK
HIPHOPARENA.BG ВЪВ GOOGLE+