4 години Ума и Дума: 4-ма индивидуалисти, 4-ма музиканти, 4-ма приятели - един добре сработен и сплотен екип!

5504
22 Юли 2016, 13:09

Варна, неделя - 17 юли, 19:00 часа минава. Пред студио FAQ IN MUSIC стоят 3 / 4 от създателите му – Колеца, Фенги и MadBasta...и уличната котка Радка, която по обясними причини им е по-удобно да наричат Рапка. Предположих, че Вантката е вътре в студиото, тъй като се чуваше негов непознат за мен трак, за който по-късно стана ясно, че е част от албума, който подготвя. Там беше.

 
Преди да натисна rec-а и да започна да ги препитвам за това и онова, минахме през почти задължителния предварителен и неформален разговор. Приятно впечатлена съм – скромни, немрънкащи и толерантни млади хора, взискателни не към всичко заобикалящо ги, а единствено към самите себе си. Благи души, с положителен мироглед за музиката и живота, усмихнати и търпеливи да дочакат да им се случи онова, за което копнеят.

 
След като всички членове на „Ума и Дума“ бяха налице, заредени с бира в ръка, отскочихме до двора на близката местна гимназия. Представям ви един от най-приятните и интересни разговори, които съм имала удоволствието да проведа и отразя медийно.

 

 

От колко време има „Ума и Дума“. 3 години станаха ли?

 

 

Вантка: Станаха. Четвърта караме. В края на 2012 започнахме да бачкаме по първия ни албум и май месец на следващата го пуснахме. Преди това нищо не беше излизало под тази шапка... пазихме го в тайна.

Фенги: Докато измислим как да се казва групата, го пазихме в дълбока тайна.

 

 

„Ума и Дума“ имат 2 албума. А трети – ще има ли? Кога да го очакваме?

 

 

Четиримата вкупом: Ще има!

Вантка: Дали ще е албум, или нещо друго – не се знае...

Фенги: Искам да е нещо много яко!

Колеца: ... И различно!

 

 

А по отделно – кой от вас гласи албум, например?

 

 

Фенги: Вантката в момента подготвя доста стабилен албум, с доста парчета, които са доста яки! И е доста готино!

Колеца: Доста добро!

Фенги: Ама не се знае кога ще излезе, може да е след дооооста време!

 

 

Ще има и колаборации в него, предполагам. Вантка, можеш ли да разкриеш кои гост-изпълнители ще се включат в парчетата в албума ти?

 

 

Вантка: За да е по-интересно, ще разкрия само някои: със сигурност „Ума и Дума“ – Колеца доста стабилно се включва... Колеца, между другото, бачка и по много странични проекти...

 

 

Предполагам не е случайно е и че открай време Колеца отбелязва най-голяма активност от всички ви. Като хвърлиш по едно око на канала ви в YouTube, в последните тракове все той има намеса. Хаха...

 

 

Фенги: Човек без работа, к‘во да правиш. Хаха! Бъзикам се, естествено! Междудругото Колеца е най-надъхан от всички ни.

Вантка: Колеца е машинописка... Даже не пише...Прави песни без да пише...

 

 

Нека се върнем към албума на Вантката. Освен останалите членове на „Ума и Дума“, кой друг можеш да разкриеш?

 

 

Вантка:Мога да разкрия Madmatic, Жлъч, Григовор...

 

 

На какво звучене залагаш сега? Използваш доста музикални инструменти в бийтовете, които правиш...

 

 

Вантка: Ще изпадна в няколко крайности! Едната крайност е леко по-брейк бийт – чинелчета повече да се чуват, да има джангър. Другата крайност е g-funk soul звучене няк'во. Опитвам се да го разчупя по някакъв начин, да не е типичното класическо, което много години наред се е правило. Другата крайност вече е по-алтернативно – рок, само като привкус, оцветяващо, рокерско.

Колеца: Neo Rock Rap ритъм! И блус...

Фенги: Има и блус, да.

 

 

Последният ви Raplab е отпреди 5 месеца. Ще пускате ли скоро следващия епизод?

 

 

Фенги: Малко се позабавихме. Понеже във Варна през лятото е работният сезон и такива като нас се занимават със странични неща и за това така се получават нещата.

MadBasta: Малко лятна ваканция.

Фенги: В същото време, освен, че ще се продължи този формат raplab, който е cypher, мислим да има и raplab други работи, но тях ще ги запазим в дълбока тайна.

 

 

По-добре, защото ще ви откраднат идеите...

 

 

Фенги: Естествено. Затова няма да им кажем. Много ясно.

 

 

Как се случват при вас нещата? Какъв е процесът, когато творите заедно?

 

 

Вантка: Прекарваме някакво време заедно, разговаряме... Спонтанно при нас нещата не стават. Само при Колеца, де. Хаха... При нас нещата стават първо като оставим идеите да отлежат. В един момент им се вкарва някакъв нов дух и тогава, на нов акъл, стават много по-добре. Този начин на работа, лично на мен, много ми харесва – чуваш музиката, която си направил, но вече с друго ухо, оттърсил си се от първоначалното звучене и вкарваш по-свежи детайли.

Фенги: Плюс това постоянно се учат някакви нови пинизи – за правенето на самата музика, за обработки. Други идеи ти идват, например, два месеца след като слушаш нещо... Хващаш се за нещо – тази дума сега не ме кефи, искам да променя текста тука. Да стане колкото се може по-яко.

Вантка: Ще ти дам един пимер – албумът ни „Алгоритъм“ излезе преди една година. Сега като го слушам, много искам да отворя reverb-а и да му пусна някой друг ефект. Фенги много бързо научава някви нови пинизи, или си ги измисля.

 

 

Това означава, че прогресирате и ставате все по-професионални и добри, щом гледайки назад, искате да промените нещо към по-добро...

 

 

Вантка: Гледайки назад, вървим напред!

MadBasta: Учим се...

 

 

Разпаднаха се български рап лейбъли, групи също... Каква е формулата, един team като вашия, да се запази сплотен и да вирее... четири години не са много, но не са и малко...?

 

 

Фенги: Няма формула. Всичко е въпрос на комуникация, взаимно разбиране. При нас е много важно това, че ние постоянно се критикуваме един – друг. И ако няма правилна комуникация, ако всяко нещо се възприема с его: „Не, бе, това, което аз съм го измислил е най-якото и ти няма да ми казваш как може да стане по-яко, щото аз съм го измислил!“ – тоя начин не работи! Просто трябва да се отделя време за комуникация! Това е едно от основните неща!

 

 

Значи... носите на критики?

 

 

MadBasta: Много е важно и приемането на критиките. Също и уважението един към друг.

Вантка: Една от основните причини да се критикуваме е, защото критики от други хора не получаваме. Хаха.

 

 

Като стана дума за това... виждам, че сте едни от малкото артисти, които почти нямат dislike-ове и отрицателни коментари... Във вашия канал в YouTube, де... По друг начин стоят нещата с парчетата, които пуснахте през Facing The Sun....

 

 

Вантка: Там е друго, там аудиторията е друга...

 

 

Всъщност това, че минахте три готини клипа на три яки парчета през платформата на FTS, имаше ли някаква полза, нямам предвид финансова?

 

 

Вантка: Ползата е просто лично наше удовлетворение – някои парчета звучат по един начин и са писани по един начин и мотивът е да са на едното място, а други парчета – в друг стил и с друго звучене на отделно място...

Фенги: Експерименти си правим. Да видим дали друга аудитория би харесала нещата, които правим. Общо взето така или иначе рап сцената не е толкова голяма и хората, които се занимават сериозно, всички се познаваме. Има определен аудитория, която се интересува и иска да чуе като излезе нещо ново... А каналът на Facing The Sun предлага нещо различно – по-широка аудитория и е интересно да разбереш дали ще „хване“.

 

 

В музикален план – първо угаждате на себе си, или първо угаждате на нагласите на феновете?

 

 

Четиримата вкупом: Винаги първо на себе си!

Фенги: Е, не е абсолютен егоизъм. Не мога да скрия, че се замисляме и за това – как се възприема, когато някой го чува за първи път. Или как го възприема някой, който не слуша рап. Мислим как ще се възприеме от другите хора, но най-напред мислим как да угодим на нас си... Задължително трябва нас да ни кефи...

Вантка: Мисля, че сами сме си критерий според нашия вкус и нещата, които сме слушали толкова много години... И можем да разчитаме на това да правим каквото си искаме...

 

 

Вие сте от артистите, които преди всичко правят песните си с душа и сърце... Обаче много ваши колеги, които са единици, не са част от група, се оплакват, че е трудно да вирееш в този жанр. А какво остава за четирима души, когато искат да се задържат в хип-хоп музиката?

 

 

Фенги: Бачкаме още по-здраво!

MadBasta: Четирима души , съответно – четири глави. Повече идеи...

Вантка: В момента сме на такава възраст, в която всеки един от нас е в най-активния си период. И може да прави много от това и много друга външна работа едновременно. Ако не е сега, няма кога да е...

 

 

А тази любов към музиката взима ли жертви... Лишава ли ви от нещо в личен план?

 

 

Вантка: Лишава и дарява. Цялото ни съзнание е насочено към звук.

Фенги: При всеки е различно. Ние сме доста различни като характери. Винаги отнема нещо и дава нещо друго...

 

 

А влияте ли се от броя гледания на видеата към песните ви? Обръщате ли им внимание?

 

 

MadBasta: Обръщаме им внимание... Колкото е по-гледано, толкова по-добре. Аз се радвам, че хората харесват нещата ни. Това означава, че им харесва как ние виждаме нещата и как ние се изразяваме.

Вантка: Аз въобще не ги знам.

Фенги: Не мисля, че гледанията са нещо определящо за музиката, която правим. Доста е субективно. Има някои неща, от втория ни албум например, които мен лично много ме кефят и няма да ми омръзнат скоро, въпреки че съм ги слушал над 20 000 пъти, но да речем – хората не ги възприемат по този начин...

 

 

Правите доста различни неща... Текстовете ви са хем смислени, хем забавни и ненатоварващи...

 

 

Вантка: До някаква степен текстовете ни отговарят на името на групата ни – Ума и Дума. Гледаме всяко следващо парче  да изненадва по някакъв начин и да не е като му чуеш началото да си представиш как ще протече цялото парче. Това е някаква горе-долу скрита загуба на Ума и Дума, не толкова силно проявена, но прави впечатление.

 

 

Не е загуба, плюс е...

 

 

Вантка: И сме правили и песни в много други стилове, които не сме изкарвали... Но слушаме различна музика и искаме да направим всичката музика на света! Единият слуша реге и хип-хоп, вторият – метъл, третият – пънк, drum & bass и т.н. Нормално е да ги вкарваме и в изкуството си.

 

 

От целия ви репертоар – коя песен може да се счита като емблематична за „Ума и Дума“?

 

 

Вантка: Няколко са. Едната е от първия ни албум – „Тя“. Има и ремикс, drum & bass-че.

Фенги: „Дума на ум“ също... има игра на думи...

 

 

Бихте ли направили трап парче?

 

 

Фенги: Зависи каква е идеята. Ако идеята е достатъчно яка, инструменталът дали ще е trap, или boombap... Е, сега, не си говорим за някакви чалга инструментали... Но... като е заиграно достатъчно добре като аудио и идея – много ясно.

Вантка: На мен като цяло ми харесват някои щрихи от този стил и има какво да се вземе от него.

Фенги: Може би ако направим нещо подобно, то няма да е точно трап, а трап с нещо друго...

Вантка: Няма да е типично и клиширано...

Фенги: Но това е добра идея, може да се замислим да направим някое трап парче...

 

 

А предостъпвате ли студиото ви на други аристи да записват техни си неща?

 

 

Вантка: Рядко. Броят се на пръсти. Secta в момента прави проекти в студиото, Fogg-а също. MadDog също.

Колеца: Малко са. Нарочно е така.

Фенги: Ако трябва да се занимаваме със записите на други хора, нашите неща със сигурност ще вървят още по-бавно.

 

 

Каква част от времето си прекарвате в студиото?

 

 

Фенги: Цялото мое свободно време минава там.

MadBasta: Всеки един от нас е така.

Вантка: Определяме си удобни за всеки от нас часове и всеки си върши работата.

Фенги: Ако е съвместна работа – разбираме се и действаме всички. Но ако става дума за смесване, за инструментал, или записване, се разбираме кой кога може. Имаме си нещо като график, за да не си пречим.

 

 Има ли нещо, което ви дразни в хип-хоп музиката?

 

 

MadBasta: Дразнят ни еднотипните продукции, липсата на новаторство.

 

 

И на четирима ви се налага да работите нещо друго. А работите ли в такава насока, че да изкарвате прехраната си само с музика или с компетенциите ви, свързани с различните дейности в студиото?

 

 

Колеца: Мислим, да. С аудио и видео реклами. Вече три се завъртяха по радио „Варна“.

Фенги: Мислим как да се занимаваме само с работа в студиото, която да вършим. Зарибяваме се за такива аудио озвучавания и правенето на аудио и видео реклами.Мислим да насочим нещата, които правим в живота си, да бъдат свързани със студиото, което сме си направили.

 

 

Пожелавам ви го да ви се случи!

 

 

И за последно – нека обобщим какво чакаме от вас като продукция в най-скоро време: Албумът на Вантката, включване от Колеца и...

 

 

Фенги: От на Вантката албума ще излязат някакви клипове преди самия албум да бъде пуснат. Отделно имаме едно парче, което е 3 / 4 „Ума и Дума“, без Вантката... Мислим да го пуснем скоро... Като аудио е готово, но сега мислим като видео как да го заиграем, така че да е оптимално като за лятото, за едни варненци, които нямат много време...

Вантка: MadBasta ще пусне песен с як клип върху мой бийт. Фенги понякога support-ва като DJ наши колеги и приятели, когато имат участия във Варна... и от него ще има какво да се чуе в близкото бъдеще...

 

КАЛИНА ВАСИЛКОВАКоментари
Подреди по
0
gongo
преди 3 години
respekt za uma i duma!

HIPHOPARENA.BG ВЪВ FACEBOOK
HIPHOPARENA.BG ВЪВ GOOGLE+